netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Open EventDag van de Bewoner

14 november 2019


Een renovatieproject gaat pas door als 70% van de huurders instemt met de plannen. Bewoners te laat of onvoldoende betrekken kan ervoor zorgen dat het project helemaal geen doorgang vindt, of dat de tijdsduur en kosten aanzienlijk oplopen. Daarom is niet alleen de technische uitvoering, maar ook de sociale kant belangrijk bij een renovatie. Op de Dag van de Bewoner dompelen we je onder in de wereld van bewonerscommunicatie aan de hand van inspirerende voorbeeldcases, inzet van nieuwe technologieën en discussies met medevakgenoten.

Een renovatie is vaak heftig voor bewoners. Hun hele huis, hun thuis, wordt overhoop gehaald. Huurders goed voorlichten over wat er gaat gebeuren, hen meenemen in de plannen en hen begeleiden voor, tijdens en na de werkzaamheden zorgt voor meer tevredenheid, een groter draagvlak en een efficiënter renovatieproces. Kom op 14 november naar de Dag van de Bewoner en leer, inspireer en discussieer met anderen hoe je bewoners kunt enthousiasmeren voor de verduurzaming van hun woning, de vergroening van hun wijk en eigen leefstijl.

Wat kun je verwachten?
Tijdens de Dag van de Bewoner komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hoe je bewoners constructief betrekt bij het maken van beleid
 • Hoe je zorgt voor een technische én een sociale transitie van een wijk
 • Waarom je bewonerscommunicatie in het begin van het proces in kaart moet brengen
 • Creatieve en succesvolle oplossingen voor het tekort aan goed personeel
 • Op welke manieren je de verduurzaming kunt koppelen aan gezond wonen
 • Hoe je voorkomt dat je telkens voor een dichte deur komt te staan
 • Hoe je ouderen enthousiast krijgt voor de verduurzaming van hun woning
 • Wat VR-technologie kan betekenen in het verwachtingsmanagement van bewoners rondom een renovatie

Programma

Samen met Ralf Embrechts, oprichter van de Quiet 500 en directeur van MOM Tilburg, gaan we nog een stapje verder en kijken we hoe we de energietransitie kunnen koppelen aan kansen voor (kwetsbare) bewoners op het gebied van werk en sociale cohesie. Uiteraard kijken we ook naar de afwegingen die je op het gebied van techniek maakt bij het verduurzamen van de huidige woningvoorraad en hoe je bewoners hierin meeneemt.

In de deelsessies krijg je nieuwe inzichten en concrete voorbeelden op het gebied van dubbele duurzaamheid en bewonerscommunicatie bij verduurzamingstrajecten. En we sluiten ook dit jaar weer feestelijk af met de verkiezing en gaan op zoek naar de groenste bewoner.

Dagvoorzitter is theatermaker Lucas De Man.

Voor wie?

Iedereen die een rol speelt in de communicatie tijdens verduurzamingstrajecten. Van bestuurder tot bewonersbegeleider, woonconsulent, klantbeheerder, buurtbeheerder, uitvoerder, projectleider, marketing- communicatiemedewerker en (product)adviseur. En natuurlijk ook voor bewoners. Juist samen kunnen we de volgende stap zetten en bewonerscommunicatie verbeteren!

Locatie

De Dag van de Bewoner vindt plaats in het Krachtstation in Utrecht. Een plek waar initiatieven uit Kanaleneiland, dat tot voor kort nog bekend stond als een probleemwijk, gestalte krijgen. In het pand bevinden zich diverse maatschappelijke bedrijven, studentenkamers, ateliers, een fitness en een lunchroom. “Iedereen kan en mag van het ‘buurthuis’ gebruikmaken volgens het Robin Hoodprincipe: wie ervoor kan betalen, betaalt. Wie dat niet kan, hoeft dat niet. De enige voorwaarde is dat het wel wat voor de buurt moet betekenen. Want de buurt en haar bewoners, daar draait het om.” aldus Nathan Rozema, een van de eigenaren.

Nog even terugblikken op de Dag van de Bewoner 2018?
Bekijk dan hier het beeldverslag of lees het uitgebreide artikel.

Kosten
245 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / 395 euro voor niet-leden.
Gratis toegankelijk voor bewoners.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Heb je vragen? Om ervoor te zorgen dat je meteen bij de juiste persoon terecht komt kun je ons het beste even bellen op 073-2051010.

Annuleringsvoorwaarden
Tot twee weken voor aanvang van de Dag van de Bewoner kun je kosteloos annuleren. In geval van annulering na twee weken tot 48 uur voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen 48 uur voor aanvang worden het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

 • Tijd 13.00u - 19.00u
 • Locatie Krachtstation, Amerikalaan 199, Utrecht
 • Onderwerp Hoe enthousiasmeren we bewoners voor de verduurzaming van hun woning?
 • Kosten 245 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / 395 euro voor niet-leden. GRATIS voor bewoners

Programma

 • 12.30 - 13.15 uurInloop
 • 13.15 - 14.15 uurOpening door Lucas de Man en Ralf Embrechts. Hoe kunnen we de energietransitie koppelen aan kansen voor (kwetsbare) bewoners op het gebied van werk en sociale cohesie?
 • 14.15 -16.45 uurFestivalprogramma waarbij je zelf kunt kiezen bij welke deelsessies je aansluit
 • 16.45 - 17.30 uurVerkiezing de groenste bewoner
 • 17.30 - 19.00 uurWe sluiten af met een gezellig diner. Het moment om op een informele manier in contact te komen met vakgenoten en door te praten over bewonerscommunicatie en andere thema's die ons bezighouden

Aan- of afmelden voor dit event?

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren