Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Wat particulieren van sociale verhuurders kunnen leren

Haico van Nunen, Yuri van Bergen - 20 juni 2022

Om klimaatverandering tegen te gaan worden sinds 1995 (Berlijn) jaarlijks internationale conferenties georganiseerd. Tot aan Parijs in 2015 waren het vooral woorden en ambities die met elkaar werden uitgesproken. Maar tijdens de eenentwintigste klimaatconferentie (COP21) van de Verenigde Naties werd er door 200 landen overeenstemming bereikt over het vergaand terugdringen van broeikasgassen, zoals CO2, en het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5 graad als streefwaarde. Het lijkt misschien een onbelangrijk detail, maar dit besluit van acht jaar geleden heeft meer impact op de Volkshuisvesting dan je in eerste instantie zou denken.

Het beperken van de CO2-uitstoot zal invloed hebben op het tempo waarin men had gepland om iets aan de woning te onderhouden of verbeteren. De mate van duurzame kwaliteit zal ook steeds bepalender worden voor de keuze wat je gaat doen. Een recent voorbeeld hiervan is het besluit dat alle huiseigenaren vanaf 2026 verplicht worden om bij vervanging van hun centrale verwarmingsinstallatie ten minste een hybride warmtepomp te installeren. Dit betekent dat de overheid een ondergrens definieert voor de uitwerking van duurzaamheid. Het voorbeeld is misschien te overzien en zal deels ook door de markt worden opgelost. Maar de invloed van dit alles op het te besteden budget zal als minder vrijblijvend worden ervaren. Op dit moment heeft het gemiddelde huishouden meer geld over om de kwaliteit van badkamer of keuken te verbeteren of om de woonruimte aan te passen, dan te investeren in CO2-neutraal wonen of Lage Temperatuur Verwarmingssystemen. Daar gaat nu dus de vrijblijvendheid vanaf.

Maar wat als het budget nihil is? Sinds de stijgende gasprijzen vraagt energiearmoede steeds meer de aandacht, bij huur en koop. Energiearmoede bij particuliere woningeigenaren uit zich bij mensen die op zichzelf zijn aangewezen als het gaat om het gebruik en beheer van hun woning en nauwelijks een spaarpotje achter de hand hebben. Zij worden straks geconfronteerd met een verdubbeling van de investering voor ruimteverwarming. En ja, met de huidige gasprijzen verdien je dat terug, maar je moet wel op het moment zelf kunnen investeren. En laat dat nu net niet altijd tot de mogelijkheden behoren bij deze doelgroep. Zelfs niet met een energiebespaarlening.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Alexander Janknegt - Qlandex Design 05 juli 2022 17:55

Was nog eens aan het na denken dit zou misschien wel eens de oplossing zijn de #woningcorporaties zou samen werken met #particuliere woning bezitters om hiermee #collectiviteit te regelen en vervolgens deze mee te laten doen met de woning te verbeteren. Dan slaat men 2 vliegen in 1 klap en hebben beide de voordelen hier van #reductie van prijzen.

Hans Klop - LimesPro 05 juli 2022 10:20

Het overgrote deel van de particuliere woningeigenaren is verenigd middels de hypotheek verstrekker en beiden hebben belang en verantwoordelijkheid bij instandhouding en waarborging van de kwaliteit van het onroerend goed en waarbij de hypotheek verstrekker tevens de verantwoordelijkheid heeft om de vanuit de maatschappij gevraagde investering voor hun cliƫnten met kapitaal te ondersteunen te meer omdat die investering zich op termijn altijd terugbetaald.

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren