Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Tejo is de groenste bewoner

15 november 2019

Tejo Verdonschot werd tijdens de Dag van de Bewoner op 14 november 2019 uitgeroepen tot groenste bewoner. De jury vindt het vooral bijzonder hoe Tejo duurzame én sociale doelstellingen succesvol combineert.

Tejo werd gekozen uit vier nominaties. Naast Tejo waren ook Fred de Blom, Netty Turkenburg en Toon Adams genomineerd. De jury prees de ontzettende gedrevenheid en persoonlijke betrokkenheid van alle genomineerden. "Stuk voor stuk geloven deze bewoners dat een betrere wereld bij henzelf begint, en daar zetten ze zich honderd procent voor in", vertelt jurylid Marco Peetoom.

Uiteindelijk waren met name twee dingen heel belangrijk voor de jury. De eerste is duurzame impact. Draagt het initiatief van de genomineerde werkelijk bij aan een groenere, duurzame wereld? De tweede is sociale impact. Duurzaamheid is niet alleen een technisch verhaal, maar juist ook een verhaal van sámen doen. Van bewustwording, en van je buren op een positieve manier meenemen in je initiatief. Aangevuld met de factoren inzet en sympathie kwam Tejo op basis van al deze zaken als winnaar uit de bus.

Vanuit het niets creëerde Tejo drie daktuinen bovenop het appartementencomplex Space-S in Eindhoven. Daktuinen die, in een zeer stedelijke omgeving, een paradijs zijn voor vlinders, insecten, bloemen en planten. Dat was geen kleine operatie: zo moesten er speciale bakken komen die door het dak gedragen konden worden. En Tejo stond erop dat ook mensen met een rolstoel of rollator de tuin in kunnen. Tejo heeft met zijn enthousiasme het hele complex aangestoken: zo’n zestig bewoners helpen mee in het onderhoud van de tuin. Hun beloning: gezellig samenkomen, en lekker eten van de opbrengst van de tuin.

Tejo zelf was helaas op vakantie en dus namen medebewoner Bernhard en Alex Jansen van Woonbedrijf de prijs voor hem in ontvangst. Als winnaar kreeg Tejo een vlinderhotel en een cheque waarmee hij samen met zijn werkgroep nieuwe planten uit mag zoeken voor in de daktuinen.

Reacties

Eric Corssmit 19 december 2019 16:37

Goed om te zien dat er zulke mooie initiatieven zijn! Allemaal en zeker voor Fred een dikke pluim, chapeau!

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren