netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Energie steken in een groen zonnedak

ma 11 nov 2019

Netty Turkenburg maakt zich zorgen om de toekomst van de aarde en wilde niet langer stil zitten. Ze besloot daarom de handen uit de mouwen te steken. Het resultaat is een groen zonnedak op het Utrechtse appartementencomplex waar ze woont. "Ik ben blij dat wij zo ook ons steentje kunnen bijdragen aan een schonere lucht", vertelt Netty, die genomineerd was voor de verkiezing van groenste bewoner van Renda.

“Er zitten én zonnepanelen op het dak én we hebben er groen laten aanbrengen”, vertelt Netty enthousiast. Ze heeft ervoor gezorgd dat er zonnepanelen liggen op het dak van het gebouw aan de Utrechtse Tiberdreef waar ze woont. Ook ligt er sedum op het dak, dat helpt met het afvangen van stikstof en CO2 en werkt ook isolerend. Mensen die pal onder het dak wonen, wonen dus wat koeler in de zomer. Daarbij gaat een dak langer mee met sedum en heb je minder problemen met de afwatering.

De Gemeente Utrecht gaf voorlichting over manieren om te verduurzamen. Zij kwamen met het aanbod een adviseur in de arm te nemen en zodra je wat met het advies doet, kreeg je duizend euro terug van de advieskosten. “Daar was ik bij aanwezig, we kunnen wel wachten tot de politiek wat doet, maar als je zelf wat kunt doen, waarom niet. In de ledenvergadering van onze vereniging van eigenaren heb ik dit idee besproken. Ik vind het belangrijk dat we energie steken in verduurzaming.” De ledenvergadering heeft hiermee ingestemd, vervolgens heeft Netty een projectgroep opgericht en het bestuur van de vereniging erbij betrokken.

Advies

De adviseur kwam met het voorstel om in alle gemeenschappelijke ruimtes led verlichting te  nemen, waar mogelijk met bewegingssensoren, zoals in de gangen met de berghokken. Dat scheelt al veel in het gebruik van elektriciteit. Ook kwam de adviseur met het idee van een groen dak met zonnepanelen zodat we onze eigen elektriciteit voor de gemeenschappelijke ruimtes kunnen opwekken. Beneden in de gang hangt een scherm met data. “Zo kunnen alle bewoners in een oogopslag zien hoeveel energie er die dag is opgewekt bijvoorbeeld”, vertelt Netty trots.

Toekomst van de aarde

“Ik vind het belangrijk, dat we energiezuinig en zonder fossiele energie leven om de planeet voor onze kinderen te behouden.  Ik reis uitsluitend met trein of fiets. Een auto had ik niet meer nodig en ik woon daarbij ook wel dichtbij het station. Als je wat kunt doen om vervuiling tegen te gaan, moet je dat doen. Alle beetjes helpen. Als iedereen nu iets laat, zoals een auto, dan zou dat al enorm veel schelen. Er komt ook weer iets voor terug, schone lucht bijvoorbeeld.”

Zonnedak

Op het Utrechtse dak liggen 42 PV-panelen. Deze wekken stroom op voor collectieve voorzieningen van het appartementengebouw. Denk daarbij aan verlichting in bergingen, entree, trappenhuis en galerijen, en elektriciteit voor liften, bellen- en videofoonsysteem, hydrofoor en het collectieve ventilatiesysteem. Daardoor is de fossiele voetafdruk van dit woongebouw verminderd en is de electriciteitsrekening verlaagd.

Lastige punten

Elke keer als het project stil dreigde te vallen heeft Netty initiatief genomen om het weer vlot te trekken en gezorgd voor nieuw draagvlak. “We zijn heel tevreden met het resultaat. Je moet wel een lange adem hebben. Tijdens de rit hadden we veel steun aan een professionele adviseur, die de praktische uitvoering van het project coördineerde en ons ook technisch, juridisch en financieel kon adviseren. Een dergelijk project vraagt erg veel van een groep mensen, die uitsluitend uit vrijwilligers bestaat.” Op financieel gebied bijvoorbeeld kostte het veel tijd om de belastingregels rond dit project uit te zoeken. Ook het aanvragen van subsidie en een goedkope lening bij de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting kostte veel tijd.”

Uniek project

“Het duurt vijftien jaar voor we de kosten van het dak hebben terug verdiend. Het zonnedak gaat daarna nog vijftien tot twintig jaar mee, dat is dus pure winst die we dan gaan maken. De panelen liggen sinds eind 2016 op het dak. Voor zover we weten zijn wij het enige hoogbouw gebouw in Nederland waar iets als dit is gerealiseerd door een vereniging van eigenaren, daar mogen we best trots op zijn!”, sluit Netty af.

Verkiezing groenste bewoner

De verkiezing van de groenste bewoner wordt mede mogelijk gemaakt door Constructiever. De uitreiking van de verkiezing is op de Dag van de Bewoner op 14 november in Utrecht. Wil jij daar graag bij zijn? Lees hier meer over deze dag.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren