netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Vlinders op het dak

ma 4 nov 2019

Het Eindhovense appartementencomplex Space-S zit iets anders in elkaar dan de meeste complexen. Hoe meer betrokkenheid de toekomstige bewoners toonden, hoe eerder zij de keuze kregen voor een appartement. Aanwezigheid bij vergaderingen leverde bijvoorbeeld punten op, maar ook het leveren van idee├źn en het opzetten van werkgroepen. Zo bedacht Tejo Verdonschot de daktuinen. Hij maakte een maquette en zette een werkgroep op. Hij is een van de genomineerden van de verkiezing voor de groenste bewoner.

Tejo loopt trots op het dak van SPACE-S, een appartementencomplex op Strijp S in Eindhoven. Het dak staat vol met plantenbakken gevuld met bloemen, kruiden en bomen. “Hier zie je salie staan, hier munt en citroenmelisse”, vertelt Tejo enthousiast. “Hier zie je echina, calendula, Valeriaan en goudsbloem.”

Zonder Tejo was deze tuin er waarschijnlijk niet geweest. Hij zette een werkgroep op en regelt het beheer en onderhoud van de tuin. “In de zomer kom je veel vlinders tegen en bij oud en nieuw heb je prachtig uitzicht over het vuurwerk.” Tejo is graag buiten. “Ik heb groene vingers en vind het leuk om bewoners te verbinden. Ik heb altijd wel een moestuin gehad. Dat begon al sinds ik heel jong was.”

Zelfgemaakte meubels

Tejo is kartrekker van het eerste uur van de werkgroep groen. Van niets naar een plan voor een daktuin. Tejo heeft ook de meubels op het dak gemaakt. De tuin is een ontmoetingsplaats voor bewoners en is belangrijk voor de flora en fauna. Ook zijn er kruiden te vinden voor culinair en medicinaal gebruik. De keuze voor bepaalde plantensoorten zorgt voor een goede biodiversiteit.

Werkgroep

De werkgroep groen bestaat uit vijf bewoners die de drie daktuinen onderhouden. “Elke zondag is er iemand van de groep in de tuin aanwezig. Zij geven uitleg en begeleiden bewoners bij het werken in de tuin. Daarnaast houden ze elkaar op de hoogte via een appgroep met ongeveer 60 bewoners, over wie wanneer de planten water geeft.

Het had nog heel wat voeten in aarde om de grote plantenbakken naar boven te krijgen. “Ik heb veel met de constructeur gepraat, want er komt nogal een gewicht op het dak. Wat kan wel en wat kan niet vroegen we ons af. Op basis van die gesprekken hebben we een ontwerp gemaakt.” Daar kwam nog eens de plaatsing van de plantenbakken bij. De bouwer heeft een grote kraan ter beschikking gesteld om de plantenbakken te plaatsen.”

Budget

“We hadden best een leuk budget omdat de plannen al zo ver uitgewerkt waren. Wij hadden een maquette en een goed uitgewerkt plan. Andere werkgroepen waren nog niet zo ver. Daardoor hadden we vijfenveertig duizend euro beschikbaar voor de tuin. Via het Buurtcultuurfonds kregen we ook nog eens vijfentwintigduizend euro. “We wilden dat iedereen in de tuin zou kunnen werken. Dus ook mensen in een rolstoel of met een rollator. Niet het hele budget is op hoor, er is nog een deel over voor onderhoud en nieuwe planten en zaad.”

“Medebewoners houd ik op de hoogte via een nieuwsbrief. Zodra dingen geoogst kunnen worden, weten mensen dat ook en kunnen ze er wat lekkers mee koken bijvoorbeeld.”

Verkiezing groenste bewoner

De verkiezing van de groenste bewoner wordt mede mogelijk gemaakt door Constructiever. De uitreiking van de verkiezing is op de Dag van de Bewoner op 14 november in Utrecht. Wil jij daar graag bij zijn? Lees hier meer over deze dag.

Het was een flink karwei om alle plantenbakken op het dak te krijgen, met een hijskraan is het gelukt.

Reacties

Tejo op zijn daktuin

Nieuws

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren