Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Moestuin zorgt voor betrokkenheid in de buurt

14 oktober 2019

Na een druk op de deurbel van het huis van Fred de Blom (57), komt hij niet door de voordeur maar vanuit zijn tuin gelopen. Met een verrekijker om zijn nek, camouflerende kleding en een kruiwagen vol met boeken over vogels. "Laten we naar de moestuin lopen", vertelt de Eindhovenaar. Fred is genomineerd voor Renda's verkiezing van de groenste bewoner.

Onderweg naar moestuin Oes Moes vertelt Fred gepassioneerd over ‘zijn’ tuin. Over alle insecten die erop afkomen, de bloemen en planten die er groeien en wat voor dieren daarop afkomen. Eenmaal aangekomen in de tuin, opent hij het houten hek. Hij zet een kan met thee en kopjes op tafel en stalt de boeken uit. Enthousiast vertelt hij over alle verschillende soorten bomen, planten en bloemen die in de tuin groeien. Allen dienen ze wel ergens voor. “Op deze boom komen in de zomermaanden ontzettend veel vlinders af”, noemt hij als voorbeeld.

Bijen- en egelhotel

Fred maakt gebruik van alles wat hij tegenkomt. Zo zag hij eens dat er ergens bomen worden gerooid en nam de stammen mee om hier insecten hotels van te maken. Zo is het bijenhotel ontstaan. Fred heeft in de boomstammen gaatjes geboord, daar nestelen de bijen zich. Iets verderop zijn pallets op elkaar gestapeld. Daartussen vind je dennenappels. “Hier kunnen egels overwinteren. Ik probeer aan veel dieren en insecten te denken. Dit is geen doornsnee moestuin.”

Icoon in de buurt

Fred wordt door de buurt omschreven als icoon in de buurt. Volgens zijn buren is iedereen altijd welkom voor een praatje en een kop thee in de moestuin. De vogelaar zorgt voor meer saamhorigheid in de oude arbeiderswijk van Philips.

Dat hij begaan is met dieren is wel duidelijk. “Als kind zijnde heb ik een jaar gespaard voor een verrekijker om zo bijzondere volgens te kunnen spotten”, vertelt Fred trots. Die liefde is nooit verdwenen. “Ik schrijf in het buurtblad ook de column ‘Vogelpret met Fred’ en ga regelmatig met vrienden vogelen. Ik heb vaak een verrekijker om mijn nek.”

Diezelfde passie probeert hij over te brengen aan de basisschoolklassen die zijn tuin bezoeken. De natuurliefhebber heeft verschillende activiteiten in de  moestuin voor kinderen om deze bewust te maken van de natuur en hoe er verstandig mee om te gaan. Dit doet hij ook voor de basisschool in de wijk.

Verkiezing groenste bewoner

De verkiezing van de groenste bewoner wordt mede mogelijk gemaakt door Constructiever. De uitreiking van de verkiezing is op de Dag van de Bewoner op 14 november in Utrecht. Wil jij daar graag bij zijn? Lees hier meer over deze dag.

Foto: Yvette Vierhout

Foto: Yvette Vierhout

Foto: Yvette Vierhout

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren