Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Toon houdt de buurt schoon

21 oktober 2019

"Ik maak weleens de grap dat hier overal zand ligt", grapt mevrouw Adams. Haar man, Toon Adams (82), bekommert zich om alle tuintjes om het seniorengebouw heen. "Ik vind het belangrijk dat het er allemaal netjes en schoon bij staat. Daarbij help ik ook graag de bewoners een handje mee", vertelt Toon. De Tilburger is door woningcorporatie Tiwos genomineerd voor de verkiezing van de Groenste Bewoner van Renda.

“Om zeven uur ’s ochtends sta ik al op het grasveld om bladeren weg te harken. Ik zorg er daarnaast ook voor dat er geen afval op de parkeerplaats ligt. Ik plant ook verschillende soorten bloemen op het veld hier”, vertelt Toon. Ook in de winter staat hij als eerste op, om op de vroege ochtend de sneeuw weg te ruimen zodat bewoners die wat minder mobiel zijn niet uit kunnen glijden over een gladde stoep.

Betrokken

Iedereen is welkom bij echtpaar Adams. De buurvrouw die een kopje koffie komt drinken of een andere bewoner die even hulp nodig heeft met het in elkaar zetten van een kastje bijvoorbeeld. Hiermee brengt Toon bewoners samen en door de verzorgde tuinen verhoogt hij de leefbaarheid in de wijk.

Mocht er ook eens iets kapot zijn, zoals de lift, is Toon de beroerdste niet om te helpen. Een tijd terug was de lift kapot, veel mensen die hier wonen zijn niet zo mobiel en met een paar tassen boodschappen is een paar verdiepingen met de trap naar boven lopen niet altijd makkelijk meer. “Ik heb toen een paar minder mobiele dames mee naar boven geholpen en vervolgens ook hun boodschappen naar boven getild. Ik ben zelf ook niet meer de jongste, maar ik ben nog wel mobiel. Dat scheelt een hoop.”

Zelf werkte Toon jarenlang voor de Gemeente Tilburg. Om die reden heeft hij ook goede contacten bij de gemeente. Ook werkte hij jarenlang bij de DSW. Hij weet dus ook hoe hij met licht verwarde mensen om moet gaan. “Ik weet precies hoe ik moet reageren als er eens wat gebeurt, daar kan ik wel mee omgaan.”

Duurzaam

Hij geeft heus geen honderden euro’s uit aan planten voor in de gemeenschappelijke tuin verzekert Toon. Als hij ziet dat er ergens planten worden gerooid, neemt hij wat mooie exemplaren mee en plant hij deze in de tuin. Veel van wat er staat zou eigenlijk weg gegooid worden, “dat is dat weer mooi meegenomen”, vertelt de goedlachse man.

Verkiezing Groenste bewoner

De verkiezing van de groenste bewoner wordt mede mogelijk gemaakt door Constructiever. De uitreiking van de verkiezing is op de Dag van de Bewoner op 14 november in Utrecht. Wil jij daar graag bij zijn? Lees hier meer over deze dag.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren