Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Functioneren VvE’s koppelen aan verkrijgen NHG

16 juli 2012

In een brief over het functioneren van een Vereniging van Eigenaren (VvE) aan de Tweede Kamer, schrijft minister Spies (BZK) dat ze wil onderzoeken of het mogelijk is om een koppeling te leggen tussen het toekennen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en het functioneren van VvE’s. Het is wenselijk om het functioneren van VvE’s te verbeteren, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Companen, dat dit uitvoerde in opdracht van de minister. Slechts 35 procent van de circa 118 VvE’s heeft een meerjaren onderhoudsplan. Bij 88 procent van de VvE’s wordt periodiek een bijdrage geïncasseerd.

Het functioneren van VvE’s is door Companen onder de loep genomen, waarbij verbetervoorstellen zijn gedaan. Aanleiding voor het onderzoek is een motie van Kamerleden Van Bochove en De Boer (CDA) waarin zij verzoeken om te bekijken op welke wijze het functioneren van de VvE’s verbeterd kan worden en of het mogelijk is om  VvE-beheerders een keurmerk te geven.

Slapende VvE’s

Een groot deel van het achterstallig onderhoud in particulier bezit valt onder VvE’s. De afgelopen jaren is veel energie gestoken in het ‘wakker schudden’ van slapende VvE’s. Sinds 2008 zijn deze wettelijk verplicht een reservefonds te hebben, waarbij zij de hoogte zelf kunnen bepalen.

Sinds 1 januari 2010 is daar de verplichting bijgekomen om zich in de schrijven bij de Kamer van Koophandel. Begin 2010 waren daar circa 37.000 VvE’s ingeschreven, wat sindsdien is opgelopen tot 85.000. Afgezet tegen de geschatte 129.000 VvE’s in Nederland, betekent dit een percentage van 66 procent. Het inschrijvingspercentage ligt hoger naarmate de VvE groter is.

Constateringen

Companen noemt in haar onderzoeksrapport de volgende constateringen wat betreft het functioneren van VvE’s die zich bij een KvK hebben ingeschreven:

Vergadering VvE: 84 procent van de VvE’s vergadert minimaal eenmaal per jaar en veelal worden hiervan ook notulen gemaakt.

Certificering

Van Bochove en De Boer gaven in hun motie aan dat het wenselijk is om keurmerken voor VvE-administrateurs te ontwikkelen, zodat meer zicht is op de kwaliteit van een beheerder. Uit het onderzoek blijkt echter dat VvE-beheerders niet enthousiast zijn over dit voorstel. Ze zien het nut wel, maar vinden dat niet opwegen tegen de kosten. Certificering biedt bovendien geen kwaliteitswaarborg of extra opdrachten. Een minder vergaand alternatief lijkt de branchecode die momenteel ontwikkeld wordt en naar verwachting later in 2012 ingaat.

Prikkel via NHG

Als verbetersuggestie noemt Companen het koppelen van NHG aan het functioneren van de VvE. Kopers van een appartement met een VvE dat voldoet aan kwaliteitseisen, kunnen een hypotheek onder NHG krijgen met het daaraan verbonden rentevoordeel. De effectiviteit van deze maatregel is waarschijnlijk erg groot: de financiële prikkel betekent dat alle appartementseigenaren er direct belang bij hebben dat hun VvE goed functioneert. Voorwaarde is dat tussen alle partijen overeenstemming moet zijn over de te hanteren kwaliteitseisen. In gesprekken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is deze oplossingsrichting verkend. Minister Spies hoop dat zij aan het eind van het jaar uitkomsten kan geven.

Convenant Beheer VvE’s

Een andere verbetersuggestie van het onderzoekdsbureau is het wettelijk vastleggen van de minimale hoogte van de jaarlijkse onderhoudsbijdrage. Daarnaast houdt zij een pleidooi voor het opstellen van een Convenant Beheer VvE’s. Op dit moment hanteren de diverse betrokken organisaties verschillende criteria bij het bepalen of er sprake is van een goed functionerende VvE. Door het afsluiten van een convenant met een breed palet van betrokken organisaties, geeft het Rijk een krachtig signaal af dat het serieus werk wil maken van het beter functioneren van VvE’s. Ook wordt het voor de appartementeigenaar overzichtelijker. De in het rapport genoemde maatregelen zouden in het convenant opgenomen kunnen worden.

Het volledige rapport van Companen leest u hier.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren