netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Markt pakt maatschappelijke opdracht op

di 6 sept 2016

"De maatschappelijke opdracht die bij corporaties en gemeenten ligt, wordt steeds vaker voor een deel ingevuld door marktpartijen." Dat zegt GEM-directeur Jesse Flink. Hij geeft leiding aan de herontwikkeling van Kanaleneiland. Mitros en Portaal hebben daar delen van hun bezit verkocht om de demografische samenstelling van de wijk drastisch te veranderen.

Dit project is volgens Flink een mooi voorbeeld van een fusie van belangen: Heijmans wil continuïteit in het werk, de gemeente en de corporaties willen een leefbare wijk met een nieuw perspectief. Corporaties krijgen op deze manier bovendien meer lucht in hun begroting om ander bezit toekomstbestendig te maken. Voor beleggers is het een uitgelezen kans om geld te verdienen. Ieders belang ligt open op tafel. Daardoor ontstaat er een samenwerking waarin ruimte is voor creatieve oplossingen. Overigens wel bij de gratie van een aantrekkende economie: "Als hier niets te verdienen valt, trekt iedereen zich onmiddellijk terug", aldus een realistische Flink.

In de ogen van Flink zijn de volgende lessen geleerd:

  1. De investering van een miljoen euro per betrokken partij aan de voorkant heeft iedereen aan tafel gehouden.
  2. Creatieve oplossingen zijn bijvoorbeeld uitruilen, versoepeling voorwaarden en tegenprestaties in een later stadium.
  3. Corporaties kunnen op gunstige wijze van hun bezit af en creëren lucht in de eigen financiële situatie
  4. Beleggers kunnen heel goede partners zijn
  5. Zonder sloop-nieuwbouw was dit niet gelukt

Flink benadrukt dat er in deze wijk acuut iets moest gebeuren. Bewoners zijn allemaal verhuisd en sloop-nieuwbouw was het vertrekpunt. "Anders was dit ook niet gelukt." Het voelt voor Flink wel wrang dat je de wijk leefbaarder maakt, maar de mensen die er woonden daarvan niet profiteren. Van de oorspronkelijke bewoners keert nauwelijks de helft terug. Het accent ligt hier op de nieuwkomers met een dikkere portemonnee. Flink blikt vooruit: "We doen hier wat de wijk nodig heeft. Aan de overkant van de straat ligt weer een wijk waar hetzelfde moet gebeuren. Dan moeten we dit doen met de huidige bewoners, want je kunt ze niet blijven wegjagen."

Meld je aan voor de Renda on Tour naar Kanaleneiland op 13 oktober

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren