Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Een feest om zo te werken

Evamarije Smit - 16 maart 2023

Het zal niemand ontgaan zijn dat woningbouwcorporatie Area en haar drie onderhoudspartners afgelopen december hebben getekend voor een nieuwe cyclus gevelonderhoud van 7 jaar. Dit jaar zullen de onderhoudsbedrijven die 7 jaar geleden hun eerste complex hebben aangepakt op hetzelfde complex terugkeren. Het traditionele argument dat er meer tijd of geld nodig zijn behoort nu tot het verleden, tot grote opluchting van de opdrachtgever en -nemers en de vakmannen zelf.

“Hoe vaak ik in mijn carrière van een baas te horen heb gekregen “sop er maar overheen” zijn ontelbaar. Ik ben zo blij dat dat nu afgelopen is”, verademt een van de vaklieden die vanaf het eerste moment betrokken is. Op de bijeenkomst begin maart zijn alle vaklieden uitgenodigd voor een feestje, “want het zijn deze mannen die het in de praktijk doen” zegt RGS regisseur Ivo Ketelaars van Area in zijn openingswoordje. Het consortium had ook Renda voorvrouw Elleke van de Westeringh uitgenodigd om de middag te begeleiden met een paar typische Renda werkvormen: speels en tegelijkertijd heel inhoudelijk met ruimte voor veel persoonlijke ervaringen.

Opwarmer

Nieuwsgierig keken de mannen naar elkaar toen ze liepen naar het vak Ja of het vak Nee als antwoord op vragen als: ben je een vroege vogel? Kun je je werk makkelijk loslaten? Liever een frikandel speciaal dan een broodje kroket? Stel je je wel eens kwetsbaar op? De antwoorden zorgden voor humoristische anekdotes, serieuze bekentenissen en soms pijnlijke herinneringen aan hoe het er wel eens kan toe gaan in de bouw. De vragen aan de kartrekkers Frans Dusol, Hans van der Plas, Gerard Dinnessen en Hugo de Vries vroegen ook om openhartigheid.

Gerard Dinnessen bijvoorbeeld vertelde hoe hij door zijn leidinggevende ooit was laten vallen, wat hem diep geraakt heeft. Frans Dusol deelde hoe hij soms rood aanloopt, als iets niet lekker loopt en vertelde hoe hij bloost als mensen hem ergens mee confronteren. Hans van der Plas telde zijn zegeningen maar kan het verlies van zijn vader nog wel eens voelen, zeker ook zakelijk. Hugo de Vries kreeg de vraag of hij wel eens iemand heeft ontmoet waarmee hij niet kan samenwerken en antwoordde tot ieders verrassing Ja. “Die persoon heeft me gewoon genaaid en voorgelogen. Toen ik daarachter kwam, vertelde hij me waarom hij mij een hak heeft gezet voor zijn persoonlijke gewin. Het bizarre is: deze man kom ik bij elke werkgever weer tegen. Ik vind dat natuurlijk heel ingewikkeld en heb hem wel eens meegenomen naar de kroeg om te kijken of het vertrouwen te herstellen was. Dat is tot op heden nog niet gelukt”.

Hij vertelde me waarom hij mij een hak heeft gezet voor zijn persoonlijke gewin.

Hugo de Vries

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren