Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

De Vitale Corporatie - deel 2

Carlo Muller, Marion Muller-van der Flier, Levien de Jager - 18 juni 2018

Er is voor corporaties een nieuwe werkelijkheid ontstaan. Eentje van proactief handelen en klantgericht werken in combinatie met forse regulering van het takenpakket. Een toekomstbestendige en gezonde woningcorporatie werkt integraal aan vastgoed, woonbeleid, financiƫn & processen en mensen & teams. Een vitale corporatie zet niet zomaar een stip op de horizon, maar gaat op zoek naar de 'bedoeling'!

In deel één van de Vitale Corporatie zijn we ingegaan op de nieuwe realiteit die ontstaan is voor corporaties vanuit wet en regelgeving. Speerpunten in het beleid zijn betaalbaar huurbeleid, aandacht voor woonlasten, verduurzaming en het centraal zetten van de klant, de huurder. Dit moeten corporaties combineren met gezonde financiën, efficiënt werken, marktwaardering en fitte vitale organisaties.

Dat alles in een woningmarkt die oververhit dreigt te raken en een steeds groter tekort aan sociale huurwoningen heeft en tegelijkertijd innoveert en circulair wordt. De volkshuisvestelijke opgave vraagt van corporaties een steeds scherpere vastgoedsturing.

Het vitaalprogramma

De grote uitdaging voor corporaties is om niet zomaar een beleidsstip op de horizon te zetten, maar op zoek te gaan naar de ‘bedoeling’: een vitale, gezonde en toekomstbestendige woningcorporatie. Dat kan alleen door gestructureerd te werken aan de ‘gezondheid’ van het vastgoed, het wonen, de financiën, de processen én medewerkers. Daarvoor hebben we een vitaalprogramma ontwikkeld. Naast de dagelijkse werkzaamheden, gaat de corporatie aan de slag met:

  • Waar willen we naartoe?
  • Wat gaat al goed?
  • Wat kan anders en/of beter?
  • Wat zijn de concrete ontwikkelpunten?
  • Welke stappen moeten we zetten?

De vier thema’s die hierbij integraal worden aangepakt zijn de fysieke gezondheid, emotionele gezondheid, mentale gezondheid en gezonde voeding. 

Vitaal vastgoedbeleid

In dit artikel gaan we in op het eerste onderdeel: ‘fysieke gezondheid’, oftewel vitaal vastgoedbeleid. Daarmee werk je aan toekomstbestendig vastgoed met aandacht voor duurzaamheid en betaalbaarheid via het portefeuille- en assetmanagement. Vastgoedbeleid is erg belangrijk voor corporaties. Het zijn de producten voor hun huurders en bewoners. Het is het fysieke deel van de werkzaamheden. Met een toekomstbestendige vastgoedportefeuille (van sociale huurwoningen), is het mogelijk om de belangrijkste kerntaken te realiseren: voldoende betaalbare en geschikte woningen voor de doelgroep. Omdat corporaties woningen langer in de vastgoedportefeuille houden, dienen ze ook duurzaam en kwalitatief goed te zijn. Dat ondersteunt het woonbeleid op het gebied van het langer thuis blijven wonen en de verhuurbaarheid.

Het draait om de volkshuisvestelijke en de politieke opgave (CO2-reductie in 2050). Dit noodzaakt tot gericht investeren in duurzame woningen. Dat gaat verder dan alleen energie, het gaat ook om circulair, levensloopgeschikt, CO2-neutraal en zorgwoningen en woningen voor ouderen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren