Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Voorbij materialen

Hoe Zonnige Kempen werkt aan duurzaamheid en circulariteit Ad Straub, Peter Hoogeweg - 10 maart 2021

Al bij de oprichting van Zonnige Kempen is duurzaamheid het uitgangspunt van de woningcorporatie uit Vlaanderen. Op hun website is te lezen: "Zonnige Kempen wil uitmunten in een ecologisch verantwoord, zuinig en effici├źnt beleid. We gaan selectief om met de bouwomgeving, gebruiken duurzame technologie├źn en sensibiliseren ook onze bewoners en ons personeel tot duurzaam werken, wonen en leven." Expert duurzaamheid en technieken Joris van der Flaas en algemeen directeur Anneleen Eelen zeggen niet voor niks dat duurzaamheid in het DNA van Zonnige Kempen zit. Deze duurzame gedachte komt in veel projecten expliciet naar voren.

Zonnige Kempen is opgericht in 1963 en is daarmee de jongste sociale woonmaatschappij in Vlaanderen. De corporatie biedt mensen met een laag inkomen goede en betaalbare woningen aan, zowel in de huur- als koopsector. Door in te zetten op duurzaam bouwen en wonen creëren ze een duidelijke meerwaarde voor zowel de huurder, die een comfortabele woning met lage energierekening krijgt, als voor de gemeenschap: door minder eindige, natuurlijke bronnen te verbruiken en minder schadelijke stoffen uit te stoten. Duurzaamheid zit in het DNA van de organisatie. De woningcorporatie is een voorbeeld in Vlaanderen en deelt graag haar expertise. Zonnige Kempen kijkt breed naar duurzaamheid en circulariteit. Een vastomlijnde definitie heeft de woningcorporatie dan ook niet, want de organisatie wil niet beperkt worden in het nastreven van haar ambities.

Ambassadeurs

Een voorbeeld van een duurzaam project is de deelname aan het TRIME-project, een Europees project dat bewoners van sociale woningen helpt om hun energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd het binnenklimaat te verbeteren. In dit project leidde de corporatie twaalf zogenaamde 'Energie Ambassadeurs' op. Deze ambassadeurs begeleidden meer dan 100 gezinnen in Berlaar, Booischot, Ramsel, Herenthout en Vorselaar naar een duurzamer huishouden. Via kleine ingrepen in het dagelijkse handelen werd een energiebesparing gerealiseerd, zonder aan comfort in te boeten. Met dit initiatief verdiende de corporatie in 2017 de ‘Beste praktijkprijs’.

Daarnaast gaat Zonnige Kempen met de deelname aan de coöperatieve vennootschap Aster samen met 39 andere Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen de strijd aan met energiearmoede. Met een investering van 231 miljoen euro over vier jaar worden er 647.767 zonnepanelen op 58.433 gebouwen geïnstalleerd. Zonnige Kempen levert haar bijdrage met 27.609 zonnepanelen. Op deze manier kunnen sociale huurders besparen op hun energiefactuur. En in het Interreg NWE project CHARM laat Zonnige Kempen zien dat circulair (ver)bouwen mogelijk is. Samen met hun partners Kamp C,  Rotor en W2 Architecten (een samenwerkingsverband tussen de architecten Hans Barbier en Eduard Maes) heeft de transformatie van de eigen huisvesting handen en voeten gekregen op basis van hergebruik en circulariteit.

Het vizier stond vanaf de start op circulair en is een mooi voorbeeld van 'practice what you preach'

Joris van der Flaas

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren