Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Nederland op weg naar een klimaatneutrale bouwsector

Peter Hoogeweg, Joost Nieuwenhuijzen - 9 september 2021

De Europese Commissie presenteerde in juli van dit jaar een pakket aan wetsvoorstellen die Europa klimaatneutraal moeten makenĀ¹. Deze plannen zijn ambitieus en ingrijpend. Het kan bijna niet onopgemerkt zijn. De media stonden er vol van. De wetsvoorstellen die nu in Brussel besproken gaan worden, zijn de uitwerking van de Green Deal en het gevolg van het klimaatakkoord van Parijs, waarin afspraken staan om de opwarming van de aarde af te remmen door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

De Green Deal is de Europese uitwerking van het mondiale klimaatakkoord en werd in december 2019 door de Europese Commissie gepresenteerd. Het doel van de Green Deal is om Europa in 2050 een klimaatneutraal continent te laten zijn. Dat wordt bereikt door een balans te vinden in de uitstoot en opnamecapaciteit van broeigassen in de atmosfeer. Is dat in balans, dan hebben we het over CO2-neutraal.

Die balans is nu zoek, waardoor het klimaat steeds verder opwarmt met steeds extremer weer tot gevolg. Om die balans te herstellen, moet er een flinke omslag plaatsvinden. De Green Deal is het richtinggevende kader voor deze ingrijpende en noodzakelijke omslag naar een klimaatneutraal Europa. De Green Deal staat een klimaatneutrale samenleving voor. Ofwel: CO2-neutraal. En om CO2-neutraal te zijn, moet er een evenwicht zijn tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer. Die balans is nu zoek, waardoor het klimaat steeds verder opwarmt en extremer weer (zoals: bosbranden, overstromingen) steeds normaler is. De gevolgen van de opwarming zijn verstrekkend. Dat hebben we deze zomer onder meer gemerkt aan de hevige overstromingen in Duitsland en België, die tientallen doden en miljarden euro’s aan schade veroorzaakten. En de bosbranden in Zuid-Europa, die steeds langer duren en heviger zijn. Oogsten mislukken, de temperaturen lopen plaatselijk op tot ver boven de 40 graden Celcius, de luchtvervuiling is slecht voor de volksgezondheid en vele dieren en huizen zijn verbrand. Mensen moeten verhuizen, omdat sommige gebieden gortdroog worden (verwoesting), zoals in Spanje het geval is. Actie is dus geboden. Onze landgenoot Frans Timmermans is aangesteld als verantwoordelijke commissaris voor de uitwerking van het plan. De wetsvoorstellen bouwen voort op beleid en wetgeving die de Europese Unie al eerder heeft ingevoerd. Timmersmans verwacht in elk geval dat de klimaatwetten een revolutie zullen veroorzaken.²

“Het mooie van de Green Deal is dat het geen blauwdruk is, maar een routekaart. Er zullen tegenslagen zijn, maar ook meevallers. Samen zullen onze voorstellen de nodige veranderingen op gang brengen, alle burgers in staat stellen zo snel mogelijk de voordelen van klimaatactie te ervaren en steun verlenen aan de kwetsbaarste huishoudens. De transitie van Europa zal eerlijk, groen en concurrerend zijn.” 
Frans Timmermans

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren