Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Indianenverhalen

Anno 2017 is de bouwkolom langzaam aan het kantelen naar een nieuwe vorm van samenwerken en verantwoordelijkheden verdelen. De komst van vernieuwing, zoals de EPV-wetgeving, Nul op de Meter en circulair bouwen, zorgt voor opschudding van het speelveld en nieuwe vraagstukken bij opdrachtgevers en aanbieders. Daarbij is het meer dan ooit van groot van belang om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Al jaren constateren we echter met elkaar dat kennis en ervaring over nieuwe regelgeving, innovatieve technologie├źn en nieuwe procesvormen maar langzaam tot de bouwkolom doordringt.

Feiten en fabels

Iedereen gaat anders om met de disruptieve periode van verandering waarin we ons bevinden. Waar de één kansen ziet, ziet de ander beren op de weg. Neem nu de komst van de EPV-wetgeving en de opkomst van Nul op de Meter als standaard voor renovatie en nieuwbouw. In de markt hoor ik talloze verhalen en argumenten vóór en tegen deze vernieuwingen. Helaas moet ik daarbij constateren dat een deel van deze verhalen gebaseerd is op fabels in plaats van feiten. Niet alleen bij opdrachtgevers en aanbieders, maar ook bij adviseurs in de markt. Indianenverhalen over torenhoge kosten voor monitoring van prestaties, ramen die in Nul op de Meter woningen niet meer open zouden mogen en warmtepompen met veelbelovend rooskleurige rendementen komen regelmatig op mijn pad. Zonder stelling te nemen vóór of tegen EPV en Nul op de Meter, raad ik iedereen aan om meer zelf kennis op te doen om feiten en fabels van elkaar te kunnen onderscheiden. Hoewel ik groot voorstander ben van regisserend opdrachtgeverschap, vraagt dat zeker ook om een adequaat kennisniveau bij de opdrachtgever. Dat betekent verdiepen in de wetgeving en de vereiste prestatiegaranties, passende contractvormen, benodigde installatietechniek, onderhoudsprognoses en wat het de bewoner kan brengen. Voor aanbieders is het uiteraard helemaal van groot belang om te weten hoe het allemaal werkt. De tijd van opleveren en wegrennen is immers voorbij en voorwaarde voor het mogen toepassen van de EPV is een harde en langjarige prestatiegarantie op de energieprestatie van de woning. Een ‘u vraagt, wij draaien’ houding past daar absoluut niet bij en zorgt voor grote projectrisico’s en een suboptimale combinatie van product en dienst. Het kost de nodige tijd om kennis te nemen van de veelheid aan informatie die beschikbaar is en het is niet altijd makkelijk om feiten en fictie van elkaar te scheiden. Fact checking is nodig omdat er, net als in de verkiezingsstrijd tussen Hillary en Trump, in de bouwkolom talloze ‘alternative facts’ in omloop zijn. Niet zelden zijn die ontwikkeld door de bouwkolom om hun eigen belangen te dienen.

Niemand hoeft bij nul te beginnen

Tegelijkertijd is al heel veel kennis en ervaring opgedaan. Niemand hoeft dus bij nul te beginnen. De koplopercorporaties in de markt hebben een zeer steile en intensieve leercurve doorgemaakt. Maak gebruik van die ervaring, die bovendien volop ontsloten wordt via kennisbanken als Energielinq. en uiteraard Renda. Met de juiste basiskennis, een beetje logisch verstand en ervaringen van de koplopers ben je al snel in staat om een eigen, op feiten gebaseerd beeld te vormen van de kansen en risico’s van veelbelovende vernieuwingen en voor ieder project een verantwoorde en weloverwogen keuze te maken.

Kijk hier voor meer informatie over ‘To NoM or not to NoM’ of SlimRenoveren 

Reacties

Carl-peter Goossen - BouwNext 30 oktober 2017 18:11

Ook voor hoogbouw zijn er goede oplossingen, maar dan niet gaan rekenen met de NEN 7120. Die houd alles tegen op het gebied van appartementen. Laten we het zo zeggen NOM bij hoogbouw is in werkelijkheid te halen, maar in de berekeningen niet. Groot probleem is de hoge luchtdichtheid klasse 3 te laten waarderen in EPA en EPC. Daarnaast wordt de warmte overdracht van je buren te laag ingeschat. In werkelijkheid komen we op 9 kWh/m2.a uit terwijl de berekeningen iets van 32 kWh/m2.a aangeven. Hoe te toetsen wordt dan moeilijk om aan de EPV voorwaarden te voldoen. Vandaar dat we met VvE wel succes hebben. Al met al zijn verschillende randvoorwaarden bij huur, koop en VvE's net zo belangrijk als subsidies, vergoedingen, leningen ed. Als je daar geen goed onderzoek na doet, ook internationaal, kom je daar bijna niet uit. Gelukkig heb ik in het PassReg.eu project daar onderzoek na mogen doen en kunnen we dat met succes inzetten. Ligt het aan de opdrachtgever of nemer? nee, het ligt aan de focus die je nodig hebt om 1 ding goed te doen.

Sean - SlimRenoveren 25 oktober 2017 14:30

Klopt Rick, wanneer het om hoogbouw gaat, wordt het al snel pionieren. Maar ook daar zijn de nodige ervaringen opgedaan . Bijvoorbeeld in het project dat wij voor SSW in De Bilt hebben begeleid (al was dat misschien minder hoog dan waar jij mee bezig bent). Gelukkig kan pionieren ook erg leuk zijn en geeft dat soms ook meer vrijheid om een nieuwe standaard te zetten...

rick wessels - biq architecten bv 25 oktober 2017 12:35

Grappig, niemand hoeft op nul te beginnen, maar moet er kennelijk wel mee eindigen -op de meter dan. Mijn eigen ervaring is dat kennis, regelgeving e.d. op vooral op eengezinswoningen gericht is. Zodra het om gestapelde bouw gaat, schieten kennis en regelgeving tekort. Daar is het voor een groot deel nog pionieren.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren