Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Inclusief ontwikkelen: stel de mens centraal

Wikke Peters - 22 september 2022

De manier waarop wij ontwikkelen en bouwen moet anders. Langer nadenken aan de voorkant, en vaker de mens centraal stellen. Dat vindt Angelique Bellemakers, social impact adviseur bij Inbo architecten én stadsgezant integraal gebiedsgericht werken bij de Gemeente Eindhoven. Daarnaast is Bellemakers één van de initiatiefnemers van 'Eén Beweging', een collectief van kopstukken uit verschillende sectoren om inclusief ontwikkelen op de maatschappelijke agenda te krijgen. "Met iets meer moeite kunnen we er écht iets mooiers van maken."

Wat is inclusief ontwikkelen precies? Angelique Bellemakers deelt haar visie: “Heel simpel gezegd: meer ruimte voor diversiteit en maatwerk. Dat is nodig in onze veranderde samenleving. Onze maatschappij wordt steeds complexer, de vraagstukken en opgaves steeds urgenter. De nood tot verduurzaming, eenzaamheid, oplopende zorgkosten, energiekosten, vergrijzing, al die thema’s krijgen we bijna dagelijks over ons uitgestort. Dat dwingt ons om beter te kijken naar de vraag: hoe willen we samen wonen en leven? En kan dat dan op een manier, waarbij je ook een aantal van die vraagstukken aantikt? Inclusief ontwikkelen gaat wat mij betreft dan ook veel verder dan alleen de gedachte ‘we moeten zorgen voor de zwakkeren’. Dat vind ik zo’n eenzijdige kijk, die alleen maar de groeiende tegenstellingen tussen verschillende groepen mensen benadrukt. Door ruimte te geven aan diverse mensen en functies, vanuit een gelijkwaardige basis, krijg je verbindingen en nieuwe vormen van samenleven, die je van tevoren misschien niet eens kan bedenken. Want ook hoogopgeleide mensen met een goed inkomen, krijgen meer en andere dingen voor elkaar vanuit een brede verbinding.”

Inclusief ontwikkelen gaat veel verder dan alleen de gedachte dat we moeten zorgen voor de zwakkeren.

Angelique Bellemakers

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren