Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Renoveren is het op maat toevoegen van nieuwbouwkwaliteit

Haico van Nunen
Het kan je niet ontgaan zijn, de bouw is aan het veranderen. Grootschalige uitbreidingen zijn er nauwelijks en de focus ligt meer op de bestaande voorraad dan op nieuwbouw. Bovendien is het besef de laatste jaren gekomen dat een ambitie van label B veel te mager is. Er is behoefte aan een stip op de horizon. Onlangs is in Parijs die stip nogmaals helder gezet, in 2050 mogen  we nog maar nauwelijks CO2 uitstoten. Mooi, het doel is helder, nu nog de weg er naartoe.

In mijn optiek zijn er meerdere wegen die naar (in dit geval) Parijs leiden. De directe lijn waarbij alles in een keer moet, of een gefaseerde aanpak, waarin keuzes te maken zijn. Beide wegen zijn mogelijk. Bij de directe weg zijn er oplossingen waarbij je bijvoorbeeld in één keer een schil met nieuwbouwkwaliteit toevoegt aan het bestaande. Maar die directe weg is alleen in bepaalde situaties zinvol. Bijvoorbeeld als de staat van onderhoud om ingrijpen vraagt, als er een hoog energieverbruik is of wanneer bewoners ook de wens hebben om de woning drastisch aan te pakken. Wanneer in het verleden al aanpassingen zijn gedaan en de kwaliteit op onderdelen goed is, dan is zo’n directe aanpak toch minder zinvol. Je doet dan eerdere ingrepen teniet en verspilt daarmee grondstoffen.

Bij de gefaseerde aanpak ga je uit van hetgeen er al staat, dat vormt je vertrekpunt. Gebreken in de gebruikskwaliteit kunnen dan aanleiding geven om duurzame kwaliteit toe te voegen. Met dat in je achterhoofd kies je gebouwdelen uit die geschikt  zijn om te vernieuwen tegen een betaalbare prijs, maar wel met een hoge kwaliteit om die stip te bereiken. Na verloop van tijd kondigt de volgende stap zich vanzelf aan om uiteindelijk bij de stip aan te komen. En ja, deze weg vergt wellicht meer tijd, maar het sluit wel beter aan bij woonwensen en de portemonnee, biedt ruimte voor individualiteit en kan bovendien optimaal gebruik maken van innovatie. Eigenlijk ben je door de stap-voor-stapaanpak bezig de woning gefaseerd op nieuwbouwkwaliteit te brengen, met zoveel mogelijk gebruik van het bestaande. En daar hangt in principe geen eindperiode aan. Je blijft er mee bezig om het wonen naar je wens te maken. En daar gaat het toch eigenlijk om, dat je met plezier woont.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren