Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Denk niet in beperkingen; denk anders

Jan-Paul Schop
Medio 2012 heeft USP Marketing Consultancy voor renda een grootschalig onderzoek uitgevoerd onder woningcorporaties en huurders. De bedoeling was uit te vinden of verwachtingen van corporaties en hun klanten overeen komen dan wel verschillen. Er kwamen een aantal opmerkelijke bevindingen uit dit onderzoek naar voren.

Volgens het Nibud zijn de gemiddelde energiekosten per gezin circa 153 euro per maand. Dat zal bij huurders van corporaties niet veel verschillen. Gemiddeld woont deze bewoner wat kleiner, edoch corporatiewoningen hebben (nu nog) vaker een lager energielabel.

Gevelisolatie heeft een terugverdientijd van tussen de 3 en 20 jaar – afhankelijk van het soort gevel –, dakisolatie is in 10 jaar terugverdiend en vloerisolatie tussen de 7 en 10 jaar. Dit met de huidige energieprijzen. Nou zullen met name de gas- en olieprijzen de komende jaren zeker stijgen, waardoor terugverdientijden alleen maar korter worden.

Wellicht is juist nu investeren in energiebesparende maatregelen daarom meer dan slim. Momenteel gaan er veel geluiden op dat de voorgenomen verhuurdersheffing dempend gaat werken op voorgenomen nieuwbouw- en renovatieplannen. In 2013 leidt deze heffing tot een kostenverhoging van 1,80 euro per huurwoning per maand, in 2014 wordt dit 28,98 euro per huurwoning per maand, en in 2017 72,46 euro. Door nu huurcontracten om te zetten naar woonlastencontracten en te investeren in energiebesparende maatregelen, zullen de nu gedane investeringen tegen 2017 zo goed als terugverdiend zijn. In dat geval kan de besparing vanaf dat moment benut worden om de verhuurdersheffing (ten dele) te betalen. De bewoner heeft meer comfort, de verhuurder heeft vastgoed met een hogere waarde en genereert middelen om de aanstaande verhuurdersheffing te betalen. En daarbij wordt het milieu ontlast.

Dus denk niet traditioneel in onmogelijkheden en beperkingen, maar grijp energiebesparende maatregelen aan om aanstaande lastenverzwaring te compenseren. Denk anders!

Managing partner USP Marketing Consultancy en medeoprichter en eigenaar BouwKennis

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren