Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Aan de EEG: de zon komt uit het oosten!

Jan-Paul Schop
Onlangs heet de EEG besloten een importheffing op te leggen aan Chinese zonnepanelen. Reden is dumping op de Europese markt, waardoor de Europese zonnepanelenindustrie de afgelopen jaren grotendeels weggevaagd is. Op zich goed dat Europa zich wapent tegen dumping. Maar is deze maatregel geen mosterd na de maaltijd? Wordt de ingeslagen weg naar duurzaamheid niet gestopt dan wel vertraagd? En wordt de beoogde winst – het behoud van enkele duizenden banen in de Europese zonnepanelenindustrie – niet ruimschoots negatief gecompenseerd door werkverlies bij solateurs en installateurs die steeds meer werk kregen van het installeren van solar installaties?

In China is de afgelopen jaren heftig geïnvesteerd in de productiecapaciteit van zonnepanelen.  Hierdoor is de kostprijs van de panelen sterk gezakt en is het investeren in zonnepanelen door bedrijven en met name consumenten, alsmaar aantrekkelijker geworden.  De Nederlandse markt, die in vergelijk met bijvoorbeeld Duitsland en België sterk achterloopt voor wat betreft de penetratie van zonnepanelen door gebrek aan subsidies, kwam nu alsnog tot ontwikkeling.  Want de lage kostprijs van zonnepanelen resulteerde in een acceptabele terugverdientijd en doordat de opbrengsten van panelen in vergelijking met spaarrendementen zeer gunstig zijn.

Door de importheffing wordt het investeringsbedrag nu hoger en neemt de terugverdientijd weer toe. Uit vele onderzoeken die USP doet naar de investeringsbereidheid in zonnepanelen, blijkt dat de hoogte van het investeringsbedrag, de terugverdientijd en het rendement in vergelijk tot spaarrendementen, bepalend zijn om tot aanschaf over te gaan. Door de heffing neemt het investeringsbedrag toe en wordt dus de drempel om tot aanschaf over te gaan hoger.

Prognos, een Zwitsers onderzoeksbureau, deed vorig jaar in opdracht van de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) onderzoek naar de gevolgen van een importheffing. Het positieve effect van de heffing zal in het niet vallen bij de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de EU, voorspelde Prognos. Er werd een verlies van tussen de 170.000 en de 240.000 banen voorspeld, vanwege een dalende vraag naar duurdere zonnepanelen en minder werk voor installateurs en andere dienstverleners. De EEG schat dat zelf geringer in, met een banenverlies van maximaal 25.000 op de lange termijn.

Ik vermoed dat wat betreft het banenverlies, Prognos eerder gelijk zal krijgen dan de EEG. Daarbovenop tellend dat het verduurzamen van de bestaande voorraad zeker vertraagd wordt, plus dat het rendement dat de Chinese maatschappij op haar panelen heeft (nu circa 100 euro per paneel) veel lager is dan het rendement dat wij als Europeanen verdienen (installatieomzet en energieopbrengst) aan hetzelfde paneel, is de importheffing van de EEG op zonnepanelen een verkeerde zet. Ik hoop dat de EEG dit ook snel inziet, want als de tijdelijke maatregel later dit jaar onverhoopt wordt omgezet in een permanente, zitten we daar vijf jaar aan vast. En dan wordt de zon, die uit het oosten komt, de komende jaren veel minder voor duurzame energie gebruikt dan wanneer er  geen heffing is. 

Managing partner USP Marketing Consultancy en medeoprichter en eigenaar BouwKennis

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren