Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

"We hebben een succesformule in handen"

Birgit Barten - 14 december 2020

Familiebedrijf Huybregts Relou is gestart met een nieuwe aanpak van haar onderhoudsactiviteiten, VBGO. Dat staat voor VerBeterenGrootOnderhoud, maar is natuurlijk ook een verwijzing naar de VB Groep, het overkoepelend bedrijf van de onderneming uit Son. Directeur Paul Uppelschoten: "We hebben hiermee echt iets heel moois in handen."

Huybregts Relou is gespecialiseerd in het uitvoeren van (nieuw)bouwprojecten. Die horizon is sinds een aantal jaar verbreed door ook meer focus te gaan leggen op groot onderhoudsprojecten. Hiervoor is inmiddels een gespecialiseerd organisatie onderdeel met een nieuwe aanpak, genaamd VBGO, opgetuigd. VerBeteren Groot Onderhoud (VBGO) is een interactief programma om het onderhoudsproces in bewoonde situaties te verbeteren. Door middel van ketensamenwerking in continu productie is het bedrijf inmiddels volop bezig bij vaste klanten met meerdere doorlopende onderhoudstrajecten. Daarvoor was een omslag nodig.

Directeur Paul Uppelschoten vertelt in het kantoor in Son trots over de omslag die zijn bedrijf maakte. Terwijl hij naar een poster achter hem wijst vertelt hij over de eerste stappen die Huybregts Relou nam om de nieuwe specialisatie eigen te maken. “We hadden hier een plaatje hangen met een holbewoner die een kar trekt met vierkante wielen. Op de achtergrond stond iemand met ronde wielen en die zei ‘je kunt ook deze pakken’. De kartrekker met de vierkante wielen antwoordde daarop ‘ik heb nu geen tijd, ik ben druk bezig’. Wij hadden het gevoel dat we op een kruispunt stonden. Onderhoudsprojecten kostten ons veel energie op de wijze zoals we dat gewend waren. Dat wilden we graag anders zien. Dus hadden we “ronde” wielen nodig. We hebben eigenlijk met VBGO onze ronde wielen uitgevonden.”

Bas van der Zanden, planontwikkelaar Groot Onderhoud, heeft het gevoel dat het bedrijf volledig in control is. “Vroeger hadden we bij de start van een project te vaak de neiging om meteen te gaan rennen. Nu maken we draaiboeken voor projecten en plannen we al jaren vooruit. VBGO is eigenlijk ook het stabiliseren van processen. Vanaf initiatief tot en met beheer en onderhoud kijken we naar een project door de ogen van de klant.”

Processen onder de loep

Met begeleiding van Noorderberg & partners is Huybregts Relou een analyseproces ingedoken en hebben ze aan de hand van diverse stappen ontdekt wat het beste bij hen past. Commercieel manager Giel van den Aker: “We namen al onze processen onder de loep en keken wat er op technisch, maar zeker ook op sociaal vlak nodig zou zijn. Wat voor nieuwe functierollen zijn nodig? Er volgden interne sollicitaties en zo is er een multidisciplinair en gespecialiseerd team ontstaan. De lijnen binnen dat team zijn kort en er zitten functionarissen die net een kwinkslag anders zijn dan dat we gewend waren met nieuwbouwprojecten. Het is niet zo dat we compleet anders werken, maar er zijn genoeg verschillen om dingen wel echt anders te gaan doen. Zo heet de werkvoorbereider nu projectcoördinator en houdt deze zich onder andere bezig met vergunningen, flora en fauna, afstemmingen, en soms wat minder met alleen de techniek. Ook zijn er nieuwe niet-technische functies ontstaan op het gebied van communicatie en het begeleiden van huurders op locatie.”

Wat je aandacht geeft, groeit: dat werkt zowel in positieve als negatieve zin.

Mark van Diessen

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren