Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Nul op de Meter: het blijft maatwerk

Precies een jaar geleden hoorde ik het voor het eerst de term 'Nul Op De Meter'. Ik liet me sindsdien meenemen in de wereld van verduurzaming van bestaande bouw. Het wekte direct mijn aandacht en riep de vraag in mij op: 'Hoe kun je nu in hemelsnaam 0 op je meter realiseren?' Dat zou toch mooi zijn! Ik moet eerlijk toegeven; in het begin was ik wat sceptisch.

Na mee te hebben gelopen met enkele NOM-projecten stond ik versteld hoe ‘nieuw’ het eigenlijk allemaal is, terwijl men in Nederland al een paar jaar met het NOM concept bezig is. Je zou verwachten dat iedere aannemer vooraan staat met een waterdicht concept.

NOM blijft zich ontwikkelen
NOM heeft weliswaar een hele ontwikkeling doorgemaakt en er is veel geleerd over de zogenaamde ‘bijkomstigheden’ ervan. De installaties kunnen tegenwoordig zelfs in de gevel verwerkt worden. Dat is toch geniaal! Het blijkt echter in de praktijk nog altijd lastig om alle kinderziektes te tackelen. Het zijn in sommige gevallen dure leertrajecten geweest voor alle betrokkenen en nog steeds hebben we geen ‘perfect concept’. Want ieder project is anders en ook iedere woning is weer anders. Het blijft maatwerk en maatwerk is kostbaar. Maatwerk binnen een gestroomlijnd proces is het ideaalbeeld waar we met zijn allen naar streven.

Een goede voorbereiding is het halve werk… en werk kost geld
We kunnen onze kop niet in het zand steken; uiteindelijk moeten we vóór 2050 van het gas af. En waarom niet gelijk de woning aanpakken als de woning aan onderhoud toe is? Is het NOM echter wel zo aantrekkelijk voor een aannemer of corporatie? Het is namelijk een behoorlijke investering. En voor de aannemer vallen de marges soms tegen door werkzaamheden die onvoorzien zijn. Wij werken met veel verschillende aannemers en corporaties die vol enthousiasme aan het NOM traject beginnen. Gaandeweg het proces blijkt iedere keer dat een goede voorbereiding erg waardevol is. Wat in beginsel misschien een nutteloos onderzoekje lijkt, kan in de uitvoering heel veel kosten en moeite besparen. Een goed, gedegen onderzoek voor een maatwerk plan.    

Verschillende concepten voor verschillende belangen
De Loods werkt actief mee aan concepten om dit doel te halen. Voor ons is Nul Op De Meter niet het doel op zich. We kijken breder naar hoe je woningen CO²-neutraal kunt maken met behulp van technieken. Wel werken we volgens een geolied proces waarin we op zoek gaan naar het beste antwoord, belicht vanuit diverse invalshoeken. Het is zoeken naar een balans tussen techniek en aandacht voor bewoners. In diezelfde woningen leven namelijk mensen, die op de eerste plaats fijn willen wonen in een prettige woonomgeving. In lijn met onze visie betrekken we, waar mogelijk, bewoners in het (voor)traject, zodat zij weten waaraan ze toe zijn.

Dus… vergeet de bewoners niet!
Maak een plan waar ook gedacht wordt aan de bewoners; zij moeten namelijk wel aan boord stappen en van A tot Z mee worden genomen in het proces, zonder moeilijke termen en poespas. Daarnaast heeft iedere bewoner ook zijn of haar persoonlijke belangen. Kortom; zonder bewoner geen plan!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren