Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Corporaties: zorgen zonder staatssteun

12 september 2011

Stakeholders en deskundigen hebben 8 september tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer hun visie gegeven op het wetsvoorstel voor herziening van de Woningwet. De bijeenkomst was de start van de Kamerbehandeling. “Ook gemeenten zijn blij met de brede taakopvatting van woningcorporaties”, aldus Jop Fackeldey, wethouder in Lelystad. Ook niemand van de andere deelnemers stelde het werkdomein ter discussie.

Centraal gesteld was vooral de vraag of het voor corporaties mogelijk blijft al die activiteiten uit te voeren, oftewel: te financieren. Corporaties maken zich zorgen over de haalbaarheid van activiteiten zonder staatssteun. “En dat staat niet gelijk met commerciële activiteiten. Als je in Kanaleneiland wat duurdere huurwoningen neer wilt zetten, is dat echt niet meteen een kassucces”, stelde Jim Schuyt van de Alliantie.

Aedes-voorzitter Marc Calon gaf concrete voorzetten voor oplossingen. “Zorg dat corporaties voldoende van hun eigen vermogen en verkoopopbrengsten in kunnen zetten, ook voor bijvoorbeeld wat duurdere huurwoningen of goedkope koopwoningen. Regel dat per individuele corporatie”, volgens Calon. “Anders kan ik nog maar tien procent van mijn nieuwbouw voor het middensegment doen”, spiegelde Schuyt voor. Ook riep Calon op de herfinanciering van lopende leningen te regelen, en kleinere corporaties vrij te stellen van de plicht hun administratie te scheiden in activiteiten met en zonder staatssteun.

Dezelfde condities

De aanwezige corporatiedirecteuren tijdens de bijeenkomst verzekerden dat zij er geen enkel probleem mee hebben om onder dezelfde condities te opereren als commerciële partijen. Maar zij uitten grote twijfels of de markt voor middeldure huur op dit moment voor hen interessant is. “Er zijn niet zo veel beleggers te bekennen op het platteland en in krimpgebieden”, zei Marinus Kempe namens midden- en kleine corporaties.

Regionale aanpak

Corporaties zouden voortaan expliciet toestemming van gemeenten moeten krijgen om actief te zijn binnen hun grenzen. Gerard van de Ven van Omnia Wonen vroeg zich af waarom: “Ik werk al tijden probleemloos in elf gemeenten”. Gemeentevertegenwoordiger Fackeldey had begrip voor de oproep van corporaties om voor een regionale aanpak te kiezen. Wel moet de wet regelen dat corporaties en gemeenten prestatieafspraken maken. “Dan bind je elkaar en je kunt beoordelen of activiteiten zonder staatssteun passen binnen de afspraken”, aldus Fackeldey. De wethouder pleitte daarnaast voor een landelijk ‘vereveningsfonds’ om investeringen van corporaties in te zetten waar ze het hardst nodig zijn. Maar dat stuitte op verzet uit de corporatiehoek. “Niet nodig en het leidt vooral tot frustratie”, volgens Roel Steenbeek van Ymere.

Benieuwd naar de visie van Jim Schuyt op de huidige positie en mogelijkheden voor corporaties? Lees het interview met hem nu al op renda online, dat ook in editie 2011/3 verschijnt. 

Bron: Aedes

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren