Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Mag het ietsje minder zijn in 2021?

"De aarde biedt voldoende om de behoefte van iedereen te bevredigen, echter niet de hebzucht van iedereen" (Mahatma Gandhi 1869 ? 1948).

Deze uitspraak is actueler dan ooit, zeker als het gaat over natuurlijke grondstoffen en energie. Volgens de informatie van ‘Earth Overshoot Day’ hebben we op 22 augustus 2020 de hoeveelheid grondstoffen verbruikt die de aarde kan leveren in één jaar. Anders gezegd: de rest van het jaar teren we op de reserves die de aarde ons (en de toekomstige generaties) biedt. Als we onze huidige consumptiebehoeften (of misschien wel onze hebzucht) willen bevredigen hebben we jaarlijks eigenlijk ‘1,6 aardes’ nodig!

Nederland heeft '3 aardes' nodig om te kunnen blijven voldoen aan onze behoeftes.

Kentering

Een lichtpuntje is het feit dat dat de ‘overshoot day’ dit jaar op 22 augustus viel terwijl deze datum in 2019 al op 29 juli viel. Dit lijkt een kentering, voor het eerst sinds het jaar 2000. Het betreft hier wereldwijde cijfers. Als we specifiek naar Nederland kijken: voor Nederland viel de dag dat we ons ‘tegoed’ aan grondstoffen hebben verbruikt in 2020 al op 3 mei! Nederland heeft dus ‘3 aardes’ nodig om te kunnen blijven voldoen aan onze behoeftes.

Reduceren footprint

Gelukkig zijn er de nodige initiatieven die een concrete bijdrage leveren aan het reduceren van onze ecologische footprint. In deze uitgave van Renda wordt in een aantal artikelen aandacht besteedt aan een andere manier van denken en werken. Bijvoorbeeld door slimmer en efficiënter te werken, meer aandacht voor de aanstaande energietransitie en de bijhorende ventilatievraagstukken. Stuk voor stuk thema’s die illustreren dat het ‘ietsje minder’ kan als het gaat om gebruik van materiaal, grondstof én energie, zonder dat dit het werkplezier of de verdienmodellen negatief beïnvloedt.

Het kan 'ietsje minder' als het gaat om gebruik van materiaal, grondstof én energie.

Minder vrijblijvend

Laten we afspreken met elkaar dat we in 2021 iets minder vrijblijvend bezig zijn met de thema’s duurzaamheid en circulariteit en concreet een bijdrage gaan leveren aan het naar achteren schuiven van onze Nederlandse ‘overshoot day’. Wat betreft materiaal- en energieverbruik hoop ik dat het in 2021 ‘ietsje minder’ zal zijn.

Als het gaat om plezier, welzijn en gezondheid hopen we, als Renda team, dat het voor iedereen vooral ‘ietsje meer’ mag zijn.

Fijne feestdagen!

Jan Baarends
Hoofdredacteur Renda

Reacties

A.H. Stoltenborg - Projectbureau Energie Duurzaam 19 maart 2021 20:40

Stapje voor stapje en beetje minder. Energie, grondstoffen en ruimte hangen met elkaar samen. Zonder (externe) energie kunnen we als mensen op deze aarde weinig. Energie is nodig om grondstoffen te delven, te transporteren, te verwerken tot bruikbare producten etc. Daarvoor is ook ruimte nodig voor delflocaties, transport en o.a. de bouw van woningen, bedrijfsgebouwen, wegen, etc. Hoe goedkoper energie, grondstoffen en ruimte is/zijn hoe meer we ervan gebruiken. Een zichtbaar voorbeeld daarvan is de veehouderij. Hoe goedkoper vlees en zuivel hoe meer we ervan kopen/consumeren ten koste van .......! Oplossing kan zijn het schaars maken van energie, grondstoffen en ruimte. Dat gebeurt ook al o.a. door de prijs. Bijvoorbeeld door aardgas meer te belasten en door CO2 heffing. Schaars maken kan ook een middel zijn om juist die innovaties te stimuleren die energie, grondstoffen en ruimte besparende producten en diensten opleveren. bijvoorbeeld ontmoedigen van prive autobezit en aanmoedigen van deelautogebruik. 25% minder auto's in Nederland zou met de juiste randvoorwaarden een domino effect aan energie, grondstoffen en ruimte besparingen kunnen opleveren. Ook zou het een transitie naar andere minder aarde belastende grondstoffen op gang kunnen brengen zoals van cement/beton. staal naar hout. U kunt vast en zeker zelf vele voorbeelden bedenken. Vr. groet, Tonny

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren