Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Hoe samenwerken samen doen wordt

We roepen allemaal wel dat we willen en moeten samenwerken in de keten, maar we doen het niet. Tenminste niet op de manier die leidt tot procesoptimalisatie, kostenreductie, faalkostenvermindering en als allerbelangrijkste een meer dan tevreden opdrachtgever en bewoner. Er valt nog veel winst te behalen. Voor alle betrokken partijen. En dat is makkelijker dan je denkt.

Er is een aantal zaken aan de hand in mijn optiek. Enerzijds krijgen wij als onderaannemer niets mee van wat er in het plan aan de opdrachtgever is beloofd. Daar gaat het al mis. Er is een belofte gedaan, maar wat houdt die in? Betrek dus alle betrokkenen direct vanaf het begin bij het project. Maak een gezamenlijk plan voor de klant.  Alle partijen committeren zich aan die ene belofte, omdat ze hun eigen deel zelf hebben voorgesteld in het plan. Ze staan er van begin af aan achter. Daarbij weten meteen alle partijen welke bedrijven in het project zitten en van wie ze wat mogen verwachten.

Ander punt wat me zorgen baart is de versnippering op de arbeidsmarkt. Inmiddels zitten er geen 200.000 mensen meer in de CAO, maar nog maar 100.000. Een halvering! Een groot deel is zzp-er geworden. Ik zie dan ook steeds meer bedrijven zelfstandigen inhuren en met uitzendbureaus werken. Misschien logisch, maar niet goed voor de branche. Mensen die worden ingehuurd hebben geen binding met de organisatie. Laat staan met de belofte die naar de klant gedaan is. Alleen al daarom spreken de mensen op de steiger elkaars taal niet, naast de letterlijke taalbarrière, waar vaak ook nog sprake van is. De kwaliteit neemt hierdoor zichtbaar af. Ook omdat niemand zich meer verantwoordelijk voelt voor het opleidingsniveau.

Neem mensen in loondienst. Hierdoor zijn medewerkers betrokken bij de organisatie waarvoor ze werken. Ze krijgen alle scholingen en opleidingen zie ze nodig hebben, waardoor de kennis hoog en up to date is. Je betrekt je medewerkers in de projecten, ze denken mee, ze weten wie de opdrachtgever is, waarom welke afspraken zijn gemaakt en wat er uiteindelijk opgeleverd moet worden. 85% van onze medewerkers is bij ons in dienst. We houden hiermee onze kwaliteit en betrokkenheid hoog.

Dus als het aan mij ligt gaan alle betrokken partijen met elkaar aan tafel zitten om een gezamenlijk plan te maken. Vervolgens deelt elke partij de doelen en verwachtingen met zijn (eigen!) mensen. Hiermee zetten we koers naar het gezamenlijke doel. Dat kan niet anders dan tot procesoptimalisatie, kostenreductie en faalkostenvermindering leiden. En bovenal tot het overtreffen van de verwachtingen van de opdrachtgever die daardoor ons de volgende opdracht gunt. Dit maakt dat samenwerken, samen doen wordt! Én….dat het gezellig is op de steiger! Ook niet onbelangrijk ;)

Ik nodig je daarom van harte uit om hierover door te praten en het niet bij praatjes (of een column in dit geval) te laten!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren