Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

EPV, weg ermee?!

21 maart 2017

De Energie Prestatie Vergoeding (EPV) is september jongstleden geïntroduceerd als wettelijk instrument om de verduurzaming van de bestaande bouw een steuntje in de rug te geven. Nee, sterker, om een sluitende business case mogelijk te maken. In de praktijk roept de EPV echter allerlei vragen op die het energiezuiniger maken van woningen nog gecompliceerder maken.

Timo Stoopman van kennispartner Era Contour is nauw betrokken bij opdrachtgevers die interesse hebben in het verduurzamen van hun vastgoed en nog altijd puzzelen en zoeken naar de beste optie. Ook hij ervaart hoe complex de opgave kan worden als je de huurder een EPV vraagt. Stoopman: “Volgens de maatregel mag je als verhuurder maximaal 1,40 euro per vierkante meter per maand vragen als vergoeding van de energieprestatie van de woning. Bij een woning van 65 m2 is dat 91 euro per maand. Naast de vastrechtkosten voor elektra, komt dit bedrag in principe in plaats van de ‘gewone’ energierekening. Dat is een mooi bedrag waarmee een investering kan worden terugverdiend. Maar in de praktijk kan het heel anders uitpakken.”

“Veel corporaties hanteren het standpunt dat een EPV gelijk aan of liever lager zou moeten uitpakken dan de energierekening die bewoners gewend zijn te betalen. Omdat er in een complex grote verschillen bestaan in de hoogte van de EPV die gevraagd mag worden, de huurlast en huishoudelijk verbruik, neigt een corporatie ernaar om de laagste energierekening als norm te nemen. Wanneer een van je bewoners een energierekening heeft van bijvoorbeeld zestig euro, betekent dat in dit voorbeeld een gat in de begroting van 31 euro per maand! Dat is voor een periode van 40 jaar (netto contant) toch zo 7.500 per woning die je misloopt. Dan is er nog het passend toewijzen”, zegt Stoopman. De EPV kan hier een uitkomst bieden, omdat deze niet meetelt voor het passend toewijzen, een huurverhoging uiteraard wel. Timo merkt dat sommige corporaties in zijn netwerk niet eens met de EPV aan de slag gaan, omdat de nieuwe wet vele hoofdbrekers bezorgt en bovendien een extra administratie met zich meebrengt. Al met al zijn er vele afwegingen die genomen moeten worden als je de EPV wilt toepassen. Het kan een uitkomst bieden bij vergaande energetische renovaties, maar reken jezelf op voorhand niet te rijk met de inkomsten. Er is een verschil tussen wat je mag vragen en wat je wilt vragen.

EVENT

Er zijn veel aspecten die in de afweging kunnen worden meegenomen. Heb jij al ervaring met - of een opinie over de EPV, kom dan naar het Renda event van 20 april over de verduurzaming van met name de gestapelde bouw. Renda is te gast bij kennispartner Waterweg Wonen in Vlaardingen. Op het programma staan de energievisie van deze corporatie, kennisoverdracht en de discussie rondom de EPV en de smart e-boiler. Met Itho Daalderop voert Waterweg Wonen een pilot uit met deze aller slimste boiler van dit moment, die het gedrag van bewoners tot een patroon omvormt en zichzelf aan- of uit schakelt. En daarmee energie bespaart. De boiler is aanleiding de toekomst te verkennen en nieuwe businesscase te ontwikkelen aangezien netwerkbeheerders en energieleveranciers interesse hebben in de boiler als opslag methode. Dit Renda event wordt in samenwerking met kennispartners ERA Contour, Itho Daalderop en Waterweg Wonen georganiseerd voor leden en partners.

 

Reacties

Joris van Gemert - PeelrandWonen 22 maart 2017 14:13

Op de vraag "EPV weg ermee!?" is mijn antwoord "NEE". Ja,.. als corporatie heb je er meer werk mee, en ja het is mogelijk dat er huurders tussen zitten die in de nieuwe situatie meer aan EPV gaan betalen dan voorheen aan energielasten, ja,...je moet gaan monitoren, meten en coachen. Maar het geeft ons wel weer de mogelijkheid om te bouwen, en wel te bouwen voor de toekomst! Als corporatie focussen wij ons daarom in eerste instantie op zeer duurzame NIEUWBOUW concept 'Nul Op de Meter'). We benaderen de betaalbaarheid dan ook vanuit de totale woonlasten. Met het doorrekenen van een redelijke EPV kunnen we in veel gevallen de netto huur laag houden waardoor de totale woonlasten betaalbaar blijven. Door de afgegeven prestatiegarantie kunnen we de huurders ook garanderen dat de woonlasten ,buiten de eventuele jaarlijkse huurverhoging, voor een langere tijd niet gaan stijgen. Ik ben van mening dat deze zekerheid in combinatie met de kwaliteit van wonen genoeg meerwaarde biedt om uiteindelijk voor dit concept te kiezen. Laten we nu eens afstappen van het conservatieve beleid en gebruik maken van de kansen die ons worden geboden!

Miel Karthaus - Balanshuis b.v. 22 maart 2017 11:50

Er kleven meer bezwaren aan de EPV, die wij ook naar voren hebben gebracht bij het ministerie: namelijk de eis die wordt gesteld aan de maximale warmtevraag van de woning. Met acceptatie van een grotere warmtevraag, waarbij het karakter van de bestaande bouw niet wordt aangetast door veel isolatie, is een woning ook fossiel vrij te krijgen. Dat leidt tot lagere investeringen, maar ook hier zou een EPV in sommige gevallen kunnen helpen.

Simon Verduijn - Endule 22 maart 2017 09:32

Het is een goed gegeven dat corporaties prudent omgaan met het middel EPV. Het bijzondere van de EPV is dat je als huurder er ook een gegarandeerde prestatie voor terug krijgt: namelijk een energiebundel en een goed geïsoleerd en comfortabel huis. Het levert dus iets op! Zeker naar de toekomst bezien waar we nog heel veel woningen gaan renoveren om de doelstelling van Parijs te gaan halen en waar aardgas geen energiebron meer is. Dus hoogwaardige renovaties, met duurzame energiebundels en geborgde woonlasten lijken een goede combinatie om diverse doelen die er zijn te halen. Voor zittende bewoners zal er altijd maatwerk nodig zijn om de woonlasten gelijk of lager te houden dan voor de hoogwaardige renovatie. Maar na mutatie lijkt mij het te verdedigen dat een nieuwe huurder de maximale EPV betaald die bij de woning hoort (je krijgt er namelijk iets voor; een passende energiebundel). Als vergelijk: wanneer je als huurder een slaapkamer minder gebruikt, betaal je niet minder huur... Maar als corporaties EPV niet nodig hebben om het bestaand bezit klaar te maken voor de toekomst met een zeer lage energievraag en zonder aardgas is dat natuurlijk goed nieuws! Zowel voor huurders met zeer lage woonlasten als voor de Nederlandse bouwkolom, die renovatie concepten hebben ontwikkeld die hoge gegarandeerde woonkwaliteit tegen concurrerende prijzen aanbieden.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren