Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

De dynamiek en het urgentiebesef van 2020

2020 is nu al een dynamisch jaar, ondanks het feit dat we pas 5 maanden 'onderweg' zijn. Dynamisch vanuit een maatschappelijk perspectief. Er vinden momenteel ingrijpende gebeurtenissen plaats die leiden tot, wellicht blijvende, veranderingen.

Voor mij persoonlijk brengt 2020 ook een aantal veranderingen met zich mee. Enerzijds ga ik mijn rol als Regiodirecteur bij SW vastgoedverbetering afbouwen, anderzijds ga ik met enthousiasme de rol van hoofdredacteur binnen Renda vervullen.

Elke dag worden we geconfronteerd met berichten omtrent het coronavirus en de crisis die dit virus met zich meebrengt. Ook de vastgoed branche wordt geraakt door de gevolgen van de corona crisis en de bijbehorende maatregelen. Dit vraagt om veranderingen in onze manier van denken en handelen. Het is bijzonder om te zien, dat we als branche in staat zijn om snel te acteren en ons aan te passen aan de nieuwe situatie. Blijkbaar is het urgentiebesef om te veranderen zo groot, dat we ook daadwerkelijk stappen hebben gezet mét elkaar: opdrachtgevers, collega bedrijven, bewoners, fabrikanten, medewerkers, toeleveranciers, etc. We zijn ons allemaal weer bewust van de essentiële zaken in het leven zoals saamhorigheid, respect en vriendschap en we handelen daar ook naar. Dit lukt met name omdat we allemaal een gezamenlijke doelstelling hebben: allemaal gezond blijven en terug naar ‘normaal’.

Als de waarden saamhorigheid en vriendschap de boventoon voeren, staat een mooie toekomst te wachten

Op 23 januari dit jaar was er de Renda Partnerdag, waarin we samen met onze partners op zoek zijn gegaan naar een toekomstbestendige koers en een programmering die aansluit bij de behoeftes van onze partners in de komende jaren. Tijdens deze dag zijn een aantal interessante thema’s naar voren gekomen die verdere verdieping vragen om veranderingen in onze branche tot stand te brengen.

Hoe mooi zou het zijn als we het belang van urgentiebesef zoals we dat tijdens de coronacrisis hebben ervaren en geleerd ook kunnen én willen toepassen op het doorvoeren van zowel noodzakelijke als gewenste veranderingen in de branche waarin we zelf actief zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de oproep van Wim Meijer in zijn column in deze Renda. Deze crisis heeft ervoor gezorgd dat we massaal thuiswerken. Wim roept op om ook als straks alles weer ‘normaal’ is niet meteen weer massaal de auto in te stappen, maar met een kleine gedragsverandering samen te zorgen voor een duurzamer Nederland. Dat lijkt me ook een mooie ambitie voor Renda: in kleine stapjes, met kleine aanpassingen, samen komen tot verandering.

Als we de, eerdergenoemde, waarden respect, saamhorigheid en vriendschap, die we geleerd hebben van de coronacrisis, de boventoon laten voeren, dan staat ons een mooie toekomst te wachten. In het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland las ik recent een toepasselijke uitspraak van Winston Churchill: “De toekomst is nog onbekend, maar de lessen uit het verleden geven ons hoop.” Ik kan me alleen maar aansluiten bij deze uitspraak en kijk uit naar de rest van dit dynamische 2020!

Jan Baarends
Hoofdredacteur Renda

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren