netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De derde helft
Joost Stemkens

di 4 oktober 2016

“GOOOAAAALLL !!!” Sjaak de dakdekker schreeuwt zó hard over het veld, dat zelfs het hondje aan de overkant ervan schrikt en met zijn staart tussen z’n benen achter zijn baasje gaat zitten. Sjaak is zó blij dat hij in al zijn enthousiasme een onbekende dame die naast het veld staat een spontane knuffel geeft. Daarna volgt de ‘group hug’ en Sjaak kijkt tevreden naar zijn medespelers. Wát een team…

Verdomd goed

Onlangs is Sjaak met zijn gezin verhuisd naar een nieuwe stad. Zijn oude, vertrouwde job als dakdekker blijft hij gewoon uitvoeren. Hij werkt elke dag keihard, maar met heel veel plezier, samen met zijn collega's op bouwplaatsen in het hele land. Daarnaast voetbalt hij graag en "is hij er ook nog eens verdomd goed in!", al zegt-ie het zelf.

Sjaak gaat dus naar de trainingen in zijn nieuwe woonplaats en neemt al snel genoeg deel aan wedstrijden. Maar wat blijkt? Sjaak beschikt inderdaad over enorm veel kwaliteit, alleen voetballen lukt voor geen meter in het nieuwe team. Hoe kan dat nou? Want het team bestaat uit louter goede voetballers die allemaal veel kwaliteit bezitten. Het lijkt echter of ieder z'n eigen wedstrijd speelt. 

De derde helft

Sjaak ziet dit gebeuren en, zoals het een echte bouwvakker betaamt, neemt geen blad voor de mond. Hij bespreekt dit tijdens de 'derde helft' met de leden van het team en met de coach. En wat blijkt? Iedereen herkent dit eigenlijk wel, maar men heeft het nooit hardop uitgesproken naar elkaar.

Net als op het werk, bestaat dit team uit mensen met verschillende karakters en achtergronden. Logisch, want ieder mens is uniek. Echter, die verschillen kunnen zorgen voor botsingen en misverstanden, zeker als onderlinge irritaties niet naar elkaar uitgesproken worden. En dat is wat er binnen dit team gebeurd is en waardoor nu ieder z'n eigen wedstrijd speelt. Je kan over heel veel kwaliteit beschikken, maar als je het niet inzet als 'team' heeft het weinig waarde.
 

"Competition has been shown to be useful up to a certain point and no further. But cooperation which is the thing we must strive for today, begins where competition leaves off."
- Franklin D. Roosevelt -


Bespreekbaar maken

Acceptatie van elkaars verschillen en vragen wat de reden van iemands gedrag is, bevordert de onderlinge samenwerking en kan deze juist sterker maken. In al zijn naïviteit heeft Sjaak een precair onderwerp heel makkelijk op tafel gelegd en besproken. Zo doen we dat in de bouw! Doordat iedereen dit herkent en erkent is er meteen een flinke stap gemaakt om de situatie om te buigen.

Sjaak is ervan overtuigd dat, als de jongens van dit team elkaars karakter steeds meer accepteren en respecteren en ze zover komen dat ze elkaar gaan inspireren, hij op zondagen deel uitmaakt van een kampioensteam! Hij hoopt nog heel vaak over het veld te kunnen schreeuwen van blijdschap.

Irritaties in de bouwwereld

Sjaak ziet soms ook irritaties tijdens zijn werk op de daken. Omdat daar echter iedereen gewoon zegt hoe ze over iets denken worden misverstanden meteen geëlimineerd. Dat maakt dat je precies weet waar je aan toe bent en de ander accepteert. Ongeacht zijn karakter. En daarom is Sjaak zo trots op zijn team 'op de bouw'. Daar werken ze echt samen, helpen elkaar, hebben enorm veel plezier en inspireren elkaar om nog beter te worden. Het is een hecht team van specialisten met ieder z'n kwaliteit. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze door mensen in het hele land gevraagd worden om werkzaamheden voor hen uit te voeren. Sjaak is er enorm trots op ook hier deel uit te maken van een kampioensteam!

Geldt dit voor de hele bouwwereld? Of zijn ook daar nog teams met veel kwaliteit die echter door botsende karakters nog niet uit de verf komen...

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren