netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De buurt leeft op
Rob de Jong

di 10 juli 2018

Een wijk is meer dan een optelsom van huizen, zoals een buurt meer is dan het aantal huishoudens. Het is de sociale omgeving waarin mensen leven, hun kinderen opvoeden en waar zij zich prettig willen voelen. Tegelijk is de verleiding groot om vanuit een technisch en wettelijk oogpunt naar woningen te kijken. Maar doen we onszelf daar niet mee tekort?

Verduurzamen is namelijk maar één dimensie, ook de demografie en sociale omgeving veranderen in rap tempo. Alleen als in het DNA van renovatieopgaven alle aspecten zijn verweven kunnen we buurten nieuwe energie geven.

Dit voorjaar stond bij ons in het teken van Opleven. Als leverancier van buitengevelisolatie wilden we over onze grenzen kijken. We wilden weten waar woningbouwcorporaties, behalve de verduurzamingsopgave, tegenaan lopen. We gingen met hen praten, maar ook met experts, visionairs en architecten en legden hen de vraag voor: welke kansen biedt renovatie? Volgens Haico van Nunen, lector aan de Hogeschool Rotterdam, moet er bijvoorbeeld veel meer oog zijn voor de waarde van het bestaande vastgoed. Terwijl Leen van Dijke van de Stroomversnelling pleit voor meer betrokkenheid van bewoners.

Die tips van experts en aansprekende projecten zijn verzameld in het magazine Opleven. Wat daarin vooral duidelijk wordt is dat er geen concessies gedaan hoeven te worden bij renovatie. Sterker nog: bij slim renoveren ontstaat een win-winsituatie. De buitengevel is dan zo goed geïsoleerd dat hij de toets van 2050 doorstaat, terwijl woningen daarnaast de gewenste façade krijgen. Dat hoeft niet altijd een nieuwe uitstraling te zijn. Soms is de oorspronkelijke gevel zo mooi en past hij zo goed in het straatbeeld dat ervoor gekozen wordt trouw te blijven aan de stijl.

Wat ik zelf een aansprekend project vond is Poelenburg in Zaandam. KAW Architecten was bij deze renovatie betrokken. De wijk is heel herkenbaar; de flats staan symmetrisch achter elkaar en werden verbonden door garageboxen. Aan die plattegrond ontleende het ook haar naam E-flats. Wat deze renovatie bijzonder maakt is dat de woningbouwcorporatie en architect duurzaamheid combineerde met een maatschappelijke opgave. De appartementengebouwen zijn voorzien van buitenisolatie, maar bleven herkenbaar. Maar de belangrijkste wijziging waren de garageboxen die verdwenen. Hier kwamen arcades voor in de plaats. Zo ontstond contact met de straat, is er verbinding met de groene omgeving én voelen bewoners zich weer veilig in hun eigen buurt.

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren