Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Events

Dag van de Circulariteit

Open Event 2 juli 2020

In ‘normale’ omstandigheden was onze Dag van de Circulariteit al afgelopen. Maar nu zitten we nog volop in het (online) programma. Heb jij dus even geluk dat je zo kunt instappen in ons circulariteitsavontuur!? Circulariteit is een thema waar velen al mee bezig zijn. Maar het concreet toepassen is nog niet zo eenvoudig. Waar begin je? Hoe kom je tot een visie en hoe geef je die visie handen en voeten? Wat zijn inspirerende praktijkvoorbeelden?

Ga jij mee op avontuur? We sturen acht verschillende items digitaal naar je toe. Hoe leuk is het om on demand een kijkje te nemen in het thema circulariteit? Kijk wanneer het jou uitkomt; in de zon, in je thuiskantoor of misschien wel weer een keertje op kantoor. We zijn gestart met 'Struikrover' Bernice Kamphuis, die laat zien dat circulair denken en voorál doen op verschillende manieren kan. Vervolgens stelt Rob van Gijzel, oud-burgemeester van Eindhoven, het overheidsbeleid rondom circulair bouwen ter discussie. Deze twee video’s ontvang je direct na aanmelding. In de komende weken delen we video’s van alle zes de deelsessies.

Vervolgens komen we op 2 juli fysiek samen in Dome-X in Oss. Deze middag krijg je de keuze om over een aantal deelsessies verder in gesprek te gaan en sluiten we dit circulariteitsavontuur op een interactieve en gezellige manier samen af. We zullen ons deze middag uiteraard houden aan de regels van het RIVM en nemen de nodige voorzorgsmaatregelen om er een mooie én veilige middag van te kunnen maken.

Programma

Keynote sprekers
In de eerste video deelt Bernice Kamphuis haar verhaal. Na een verhuizing ziet Kamphuis met lede ogen aan hoe al het groen bij sloopwoningen in de buurt wordt platgewalst, terwijl ze zelf graag haar tuin vol stenen wil vergroenen. Ze besluit de planten uit deze slooptuinen te redden en gaat ‘struikroven’. Bij een volgende sloopfase besluit ze het grootschaliger aan te pakken en maakt ze er een buurtproject van. Een groot succes. Inmiddels wordt Kamphuis door veel corporaties gevraagd bij sloop-nieuwbouwprojecten.

In een volgende video gingen we in gesprek met Rob van Gijzel, die aan de wieg stond van Eindhovens ontwikkeling tot slimste regio ter wereld. In het interview reflecteert Van Gijzel hoe wij als mens de verbinding kwijt zijn met de natuur. Ook hebben we het over het innoveren van bouwprocessen en het sluiten van cirkels om te komen tot een circulaire economie. Daarnaast geeft hij tips hoe je je leiderschap invulling moet geven in tijden van verandering. En hoe zorg je voor een goede samenwerking? Want een ding is zeker: we hebben elkaar nodig! Tot slot doet Van Gijzel een oproep om zichtbaar te maken welke stappen je zet, om zo ook anderen te inspireren.

In de komende weken delen we video’s van alle zes de deelsessies:

CHARM: Het optimaliseren van hergebruik van materialen; ervaringen uit het buitenland
In deze sessie ligt de nadruk op samenwerken aan circulaire projecten, met de nadruk op de woningcorporatie die een circulaire renovatie nastreeft. Hoe formuleer je circulaire ambities, hoe geef je deze vervolgens vorm, hoe selecteer je partijen om mee samen te werken en hoe kom je tot een concreet plan? Naast deze vragen komen ook een aantal buitenlandse projecten aan bod en kijken we hoe je deze kunt vertalen naar de Nederlandse markt. Lees meer

JONGEN Bouwpartners: Een update over het SUPERLOCAL project
SUPERLOCAL, een circulaire gebiedsontwikkeling in Kerkrade, hergebruikt de materialen van drie leegstaande hoogbouwflats voor de bouw van circa 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied. Diverse circulaire experimenten hebben reeds succesvol plaatsgevonden. Nu is de tijd aangebroken om jullie mee te nemen in de vertaalslag van experimentele fase naar een concreet circulair concept voor de reguliere woningbouw.

Kemkens: Hoe creëer je intern draagvlak voor een thema als circulariteit?
Circulair ondernemen, doen! Van collega's wordt gevraagd om op een andere manier te denken. Maak het daarom niet te groot en maak het ook niet te moeilijk, begin gewoon! Welke simpele stappen kun je nemen en hoe creëer je intern draagvlak? In deze sessie neemt Kemkens je mee in haar circulaire reis! 

Mastermate, Van Liempd en BrabantWonen: Circulariteit in onderhoud. Het kan!
Drie partijen zoeken naar circulaire samenwerking binnen het dagelijks onderhoud om zo een gesloten cirkel te vormen in de stroom van materialen. A. van Liempd oogst bij de sloop van woningen waardevolle materialen. Mastermate levert via slimme distributie de materialen tot in de servicebus van BrabantWonen en zo gaan die terug de woningen in.

W/e adviseurs en GroenWest: Methodiek CO2-uitstoot materialen in de praktijk; opmaat circulaire afwegingen in bestaande bouw
Om te kunnen voldoen aan de enorme verduurzamingsopgave ontwikkelt W/E adviseurs samen met woningcorporatie GroenWest een methodiek om de CO2-uitstoot van materialen te monitoren. Het doel is om balans te vinden tussen energie- en materiaalgebruik, duurzaam materiaalgebruik te stimuleren en circulariteit te bevorderen. In deze sessie wordt dieper ingegaan op deze methodiek.

Zayaz: Duurzaam wonen en circulair bouwen samen met bewoners in Boschgaard
Boschgaard is hét pioniersproject op het gebied van duurzaam bouwen en zelfwerkzaamheid in Den Bosch. Woongroep Boschgaard werkt hierbij samen met Zayaz. Binnen het project wordt voormalig buurthuis De Patio circulair getransformeerd naar 19 sociale huurwoningen en een buurtcentrum. Hierbij staan de bewoners zelf aan het stuur. In deze sessie nemen we je graag mee in dit bijzondere project. Hoe is het tot stand gekomen? En hoe wordt het precies aangepakt?

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Heb je vragen? Om ervoor te zorgen dat je meteen bij de juiste persoon terecht komt kun je ons het beste even bellen op 073-2051010.

Als deelnemer ontvang je dus acht online video’s on demand. Ook heb je toegang tot de bijeenkomst op 2 juli van 15.00 tot 18.00u in Dome-X Oss. Kosten voor dit complete circulariteitsavontuur zijn 245 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 395 euro voor niet-leden. 
Het kan natuurlijk dat je het nog niet prettig vindt om 2 juli fysiek aanwezig te zijn bij de afsluiter. Dat begrijpen we. Daarom is het ook mogelijk alleen het online gedeelte te volgen. Kosten hiervoor zijn 195 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap en 345 euro voor niet-leden. Meld je dan aan via www.renda.nl/dagvandecirculariteitonline.

Facturatie vindt begin juli plaats. Het bedrag is afhankelijk van wel/geen compleet lidmaatschap of partnerschap en van de keuze in alleen online of online inclusief fysieke bijeenkomst. Afmelden voor de fysieke bijeenkomst is mogelijk, tot 29 mei. Afmelden voor de online items is niet meer mogelijk, na aanmelding ontvang je van ons namelijk alle items.

details

Datum & tijd

Donderdag 2 juli 2020
2 juli van 15.00u tot 18.00u


OnderwerpLocatie

Acht video's on demand. Locatie 2 juli: Dome-X, Kanaalstraat 12b te Oss


Kosten

245 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / 395 euro voor niet-leden.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren