netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Open EventDag van de Circulariteit

16 april 2020

Circulariteit. Natuurlijk zijn we daarmee bezig. Maar het concreet toepassen is nog niet zo eenvoudig. Waar begin je? Hoe kom je tot een visie en hoe geef je die visie handen en voeten? Wat zijn feiten, wat zijn fabels en wat zijn inspirerende praktijkvoorbeelden?

We hebben de Dag van de Circulariteit opgesplitst in twee dagen. Allereerst gaan we digitaal op 16 april, van 10.00u tot 12.00u. Hoe leuk om alvast een kijkje te nemen in het thema circulariteit op een andere manier dan je van ons gewend bent? Vervolgens komen we op 2 juli van 15.00u tot 18.00u fysiek samen in Dome-X in Oss en gaan we verder het gesprek aan over dit thema. Kennisdeling vinden wij namelijk heel belangrijk, het liefst op een interactieve manier én samen met elkaar.


Tijdens de Dag van de Circulariteit gaan we op zoek naar verdieping binnen dit thema. Dat doen we in het plenaire gedeelte onder andere samen met oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, die aan de wieg stond van Eindhovens ontwikkeling tot slimste regio ter wereld. Hij stelt het overheidsbeleid rondom circulair bouwen ter discussie en gaat op zoek naar manieren waarop de sociale woningbouwsector gezamenlijk meer invloed, handelingsruimte én daarmee innovatie kan realiseren. Vervolgens laat 'Struikrover' Bernice Kamphuis zien dat circulair denken en voorál doen op verschillende manieren kan. Zelf begon Kamphuis ooit met een gedurfde guerilla actie rondom groen in sloopgebieden. Inmiddels wordt ze veel gevraagd bij sloop-nieuwbouwprojecten. 

In de deelsessies geven we concrete voorbeelden van successen én leermomenten rondom circulariteit en laten we zien hoe je de keten intrinsiek motiveert. Je kunt onder andere de volgende deelsessies verwachten:

Bouwbedrijven Jongen en HEEMwonen: Een update over het SUPERLOCAL project
SUPERLOCAL, een circulaire gebiedsontwikkeling in Kerkrade, hergebruikt de materialen van drie leegstaande hoogbouwflats voor de bouw van circa 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied. Diverse circulaire experimenten hebben reeds succesvol plaatsgevonden. Nu is de tijd aangebroken om jullie mee te nemen in de vertaalslag van experimentele fase naar een concreet circulair concept voor de reguliere woningbouw.

CHARM: Het optimaliseren van hergebruik van materialen; ervaringen uit het buitenland
In deze sessie ligt de nadruk op samenwerken aan circulaire projecten, met de nadruk op de woningcorporatie die een circulaire renovatie nastreeft. Hoe formuleer je circulaire ambities, hoe geef je deze vervolgens vorm, hoe selecteer je partijen om mee samen te werken en hoe kom je tot een concreet plan? Naast deze vragen komen ook een aantal buitenlandse projecten aan bod en kijken we hoe je deze kunt vertalen naar de Nederlandse markt. Lees meer

Kemkens: Hoe creër je intern draagvlak voor een thema als circulariteit?
Circulair ondernemen, doen! Van collega's wordt gevraagd om op een andere manier te denken. Maak het daarom niet te groot en maak het ook niet te moeilijk, begin gewoon! Welke simpele stappen kun je nemen en hoe creëer je intern draagvlak? In deze sessie neemt Kemkens je mee in haar circulaire reis! 

Mastermate, Van Liempd en BrabantWonen: Een circulaire economie mogelijk maken door samenwerken

W/e adviseurs en GroenWest: Methodiek CO2-uitstoot materialen in de praktijk; opmaat circulaire afwegingen in bestaande bouw
Om te kunnen voldoen aan de enorme verduurzamingsopgave ontwikkelt W/E adviseurs samen met woningcorporatie GroenWest een methodiek om de CO2-uitstoot van materialen te monitoren. Het doel is om balans te vinden tussen energie- en materiaalgebruik, duurzaam materiaalgebruik te stimuleren en circulariteit te bevorderen. In deze sessie wordt dieper ingegaan op deze methodiek.

Zayaz: Duurzaam wonen en circulair bouwen samen met bewoners in Boschgaard

Benieuwd hoe deze dag er vorig jaar uitzag? Lees dan hier het eventverslag.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door onderstaand formulier in te vullen. Heb je vragen? Om ervoor te zorgen dat je meteen bij de juiste persoon terecht komt kun je ons het beste even bellen op 073-2051010.

Annuleringsvoorwaarden
Tot twee weken voor aanvang van de Dag van de Circulariteit kun je kosteloos annuleren. In geval van annulering na twee weken tot 48 uur voor aanvang betaal je 50% van het inschrijfgeld. Bij annulering binnen 48 uur voor aanvang worden het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht. Jouw plaats mag altijd door een vervanger worden ingenomen.

details

  • Tijd 16 april van 10.00u tot 12.00u en 2 juli van 15.00u tot 18.00u
  • Locatie Digitaal en Dome-X, Kanaalstraat 12b te Oss
  • Kosten 245 euro voor partners en leden met een compleet lidmaatschap / 395 euro voor niet-leden.

Aan- of afmelden voor dit event?

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren