Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Wie helpt boerenverstand te transformeren naar boerenbewijs?

Jurgen van der Ploeg
Meneer Egberts, bankfiliaalhouder uit Emmeldam, kwam na zijn ervaringen vol inspiratie terug van zijn Duitse stage. Gesterkt door zijn leerervaring stond zijn besluit vast: het roer moet om.

Tijdens de rapportage aan zijn baas, meneer Van Dijk, vertelde Egberts dat we nog veel kunnen leren van onze oosterburen. “Wat is dan het grootste verschil met onze aanpak?”, wilde Van Dijk weten. “Wij kijken hier in Nederland bij alles wat we doen of het nog ietsje goedkoper kan”, antwoordde Egberts zelfverzekerd. “Ieder product of plan moet altijd geoptimaliseerd worden. Maar in Nederland betekent het woord optimaliseren niet optimaliseren, maar bezuinigen. In Duitsland is dat heel anders; daar staat kwaliteit leveren voorop en daar geloven de mensen dat het realiseren van kwaliteit toekomstwaarde geeft. Natuurlijk zijn de kosten ook belangrijk, maar altijd in relatie tot de kwaliteit. Kwaliteit is in de ogen van de Duitsers enorm belangrijk voor de toekomstwaarde en het risicoprofiel van ieder product.”

Van Dijk was verrast. Wat was er met zijn ondergeschikte gebeurd; de man die alleen met driedubbele garanties geld uitleende? “Dat klinkt heel mooi meneer Egberts, maar hoe kan ik die toekomstwaarde van ‘kwaliteit’ in onze financiële spreadsheets opnemen?” Egberts kwam nu echt op dreef: “Ja, meneer Van Dijk, ik snap uw zorg hierover. Het is zoals dat spreekwoord over de huid van de beer. Maar u voelt toch wel aan dat een beetje meer kwaliteit een enorm verschil kan maken? Het blijkt dan vast een betere belegging.”

Hierop moest meneer Van Dijk erkennen dat Egberts wel een punt had. “Mijn boerenverstand is het met u eens, maar met boerenverstand hoef ik niet bij onze boekhouders aan te komen”, zei hij. “Ik zal u uitdagen, meneer Egberts. U ontwikkelt een methode waarmee we uw zogenaamde kwaliteit, en dus toekomstwaarde, netto contant naar nu kunnen maken. Ik zal daarna zorgen dat alle boekhouders van Nederland zullen schreeuwen om kwaliteit. Laten we afspreken dat u een half jaar krijgt om de methode te ontwikkelen, om de NCWK (netto contante waarde van kwaliteit) van een plan te bepalen.”

“Dat is goed” reageerde Egberts. “Dan begin ik met een oproep op renda. Wie heeft er tips? En wie helpt mee om boerenverstand te transformeren naar boerenbewijs?”

Architect bij FARO architecten

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren