netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

De mooie-gevel-ambitie moet vanzelfsprekend worden
Jurgen van der Ploeg
Jurgen van der Ploeg

do 18 juni 2015

Vanuit je ooghoek zie je het soms als je door een stad rijdt; een gevel gestut door een constructie van stalen profielen. En achter deze gevel zie je een compleet gesloopt gebouw. De gevel is blijkbaar het enige dat de moeite van het bewaren waard is. Dit is altijd een fascinerend gezicht; ik word er blij van dat er zo veel moeite wordt gedaan om iets moois een tweede leven te geven.

Erover door fantaserend stel ik me de aandacht en liefde voor die de gevelontwerpers en -bouwers erin hebben gestopt. En dat de kracht van deze initiële aandacht blijkbaar zo sterk is dat er nu mensen zijn bereid hele dure en ingewikkelde toeren uit te halen om de gevel te behouden.

Wat mij betreft is het een prachtige aanmoediging om ook anno 2015 net zo veel liefde en aandacht te steken in het maken van een prachtig vooraanzicht. Wellicht komt de waardering niet direct en krijg je te horen dat gebouwen meer zijn dan alleen een gevel. En ja, dat laatste is zeker waar. Maar de mooie gevel heeft het te moeilijk gehad de afgelopen halve eeuw. In veel gevallen was en is hij de sluitpost in de bouwkostenbegroting. Installatiekosten van een woning zijn inmiddels een post die significant groter is dan de kosten voor wat extra kwaliteit in de voorzijde. 

De laatste decennia zijn veel te weinig gevels gemaakt die straks een tweede leven krijgen. Wat mij betreft gaat die cultuur veranderen. Als mooie-gevel-ambitie vanzelfsprekend wordt in de bouwcultuur, is het echt niet zo moeilijk iets geweldigs te maken. Met een beetje geld en vakkennis gaan we het vooraanzicht van een gebouw weer de aandacht geven die het verdient. Het zou toch prachtig zijn als over vele jaren mensen bereid zijn toeren uit te halen om kwaliteit uit 2015 overeind te houden.

Architect FARO architecten

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren