Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Scoren doen we samen!

Brechje Lubse
Nederland is weer in de ban van het voetbal. De eerste twee wedstrijden hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd, maar wellicht hebben we tegen Portugal meer succes en weten we alsnog door te dringen tot de kwartfinales.

Toch is het mooi om te zien hoe groot onze saamhorigheid is op het moment dat sport om de hoek komt kijken. Allemaal staan we schouder aan schouder op de momenten dat het om voetbal gaat, en in het bijzonder het EK en WK. Gefascineerd kijken we naar het samenspel van het team tijdens de wedstrijden. Ieder, met zijn eigen talent en positie binnen het speelveld, zoekt de onderlinge verbinding om tot het ultieme gezamenlijk doel – scoren! – te kunnen komen.

Mijns inziens zou deze onderlinge samenwerking binnen het bouwproces en zijn branche niet anders zijn dan die van ‘onze mannen’. Maar waarom nemen we daar nou niet eens een voorbeeld aan? Het bouwproces is opgedeeld in een aantal fases, namelijk:

Als ik voormelde fasering en bijbehorende deelnemers aan het bouwproces zou vertalen naar Oranje, zie ik dat als volgt: Het initiatief wordt genomen door de opdrachtgever. Deze zoekt het in veel gevallen bij een projectmanager voor de vertaling van zijn ideeënondersteuning. Samen komen ze tot een definitie over wat er klaar moet zijn, als het plan gereed is. Opdrachtgever en projectmanager samen zijn de coaches. Zij zetten de door hen dusdanig gespecificeerde definitie uit bij hun team.

De vertaling van deze definitie naar het uiteindelijke resultaat gebeurt tijdens de ontwerp-, voorbereidings- en de realisatiefase. Ofwel: de wedstrijd. Deze vertaalslag wordt gemaakt door het team, dat bestaat uit adviseurs, architect, constructeur, aannemer(s) en leveranciers. Zij vormen de selectie, bestaande uit basis- en wisselspelers. De opstelling varieert, afhankelijk van de gewenste speelwijzen, aanvallend of verdedigend. Onder het toeziend oog en bijsturing van de coach, wenst men te komen tot het ultieme doel: scoren!

Echter, het grote verschil tussen onze mannen van Oranje en de deelnemers uit het bouwproces, is dat alle spelers uit de selectie continu betrokken en verbonden blijven. Oké, hier en daar mag het individualistisch spel wel een tandje minder, maar de basisverbondenheid is er. Hiermee creëer je onderling vertrouwen en draagvlak. Om het bouwproces meer te optimaliseren en faalkosten te verminderen, zouden we mijns inziens dus veel meer toe moeten naar dat type teamverband. Continue verbondenheid, draagvlak en saamhorigheid: daar draait het om. Pas dan kom je tot gezamenlijk scoren!

Senior adviseur Speerpunten bij Wonen Limburg

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren