Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Samenwerken is dé innovatiedrijver

Brechje Lubse
Om beter voorbereid te zijn op de toekomst van onze bouw- en vastgoedbranche moeten we de uitdaging van samenwerken aangaan. We moeten lef durven tonen. Samen komen we immers verder en als team staan we sterker en weten we meer. Er is geen andere optie dan dat we onszelf en elkaar echt leren kennen en begrijpen en buiten onze grenzen durven kijken. Pas dan komen we tot het willen leren met elkaar in plaats van van elkaar. Delen is immers het nieuwe hebben.

De tijd staat niet stil en de wereld is volop in beweging. Komen tot samenwerken zal ertoe bijdragen dat partijen deze beweging effectief meemaken en blijven volgen. Daarnaast is samenwerken een belangrijke of misschien zelfs de belangrijkste innovatiedrijver. Door de krachten te bundelen met andere partijen, teams te vormen, gezamenlijk verantwoordelijkheid te dragen, en op de juiste manier verbindingen te maken, weten we innovaties te creëren en weg te zetten. Door samenwerken leren we elkaar tenslotte om samen te werken, te inspireren en uit te dagen.

Om de uitdaging van samenwerken meer en beter inhoud te geven, zullen we als gezegd buiten onze grenzen moeten durven kijken. Want verandering van context zal eveneens bijdragen aan het optimaliseren van de gewenste doelen. Zo is inspiratie heel goed op te doen bij andere organisaties. Want waarom zouden we het wiel zelf moeten uitvinden? Waarom kunnen we binnen deze branche geen frisse ideeën halen uit bijvoorbeeld toerisme, retail of automobielindustrie? Een kijkje in de keuken doet vaak wonderen en opent ogen die anders gesloten blijven.

De boodschap lijkt me helder; als we deze uitdaging niet aangaan en niet meebewegen, missen we de aansluiting. Maar op welke manier kunnen wij het beste inspelen op die uitdaging? Dat is de vraag. Het antwoord hierop zal voor iedere samenwerking uniek zijn en gezamenlijk worden geformuleerd.

Essentieel is echter de patronen te herkennen en te doorbreken, en methoden te ontwikkelen die leiden tot een andere manier van handelen. Over de grenzen van de eigen wereld heen kijken dus. Bovenal gaat het om empathisch luisteren naar de mensen om ons heen, verbinding maken en co-creatie tot stand brengen. De uitdaging in onze branche gaat om het bij elkaar brengen van de verschillende werelden zodat we gezamenlijk iets kunnen bereiken. De uitkomst kunnen we niet van tevoren voorspellen. Wel kunnen we er gezamenlijk over dromen.

Senior projectmanager programma ketensamenwerking bij Wonen Limburg

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren