Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

In 2015 overwinnen we onze angsten

Bas Sievers
Zo, 2014 is weer voorbij. Vandaag, nieuwjaarsdag 2015, kom ik rustig bij van de afgelopen turbulente maanden. Heerlijk genoten heb ik van twee weken verlof gecombineerd met de feestdagen. Onder het genot van een kop koffie zat ik het nieuws van deze nieuwjaarsdag door te nemen, toen ik een interview met Damiaan Denys tegenkwam met de titel ‘Nederland – Geen banger land’. Ik vertel er wel bij dat hij een Belg is die vijftien jaar geleden in Nederland is komen werken en wonen. De link was snel gelegd – woon momenteel zelf in België – en ik las het artikel.

"Vijftien jaar geleden was Nederland flexibeler met lefgozers als Theo van Gogh, Herman Brood en Pim Fortuyn. Daar is weinig van over. In heel Europa is de reflex richting angst, maar Nederland is wel koploper. Hier wil men alles onder controle hebben", zegt Denys. Hij heeft gelijk! Wie is deze psychiater? Prof.dr. Damiaan Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam en hoofd van de afdeling psychiatrie van het AMC, gespecialiseerd in angsten. Een mooi cv en iemand die het lef heeft om op de barricaden te gaan staan.

Nederland als koploper in de reflex Angst. Dat is toch niet iets waar we trots op willen en kunnen zijn. Koploper zijn bekt toch een stuk beter, nietwaar? Waar is de mentaliteit van ondernemend Nederland gebleven, de vrijbuiterrol die Nederland eeuwenlang kende? Waar zijn de mensen die een grote bek hebben, maar ook dingen voor elkaar krijgen? Uit angst voor maatregelen van dit kabinet wordt nu ? virtueel ? gekozen voor andere partijen. Maar wat als straks daadwerkelijk het vakje rood gaat worden gemaakt? Regeert dan ook de angst? En zijn wij dan beter af met de oppositiepartijen? Ik weet het niet hoor.

Wat brengt ons 2015? In het verlengde van bovenstaande is mijn wens voor 2015 dat dit gedrag van angst dit jaar wordt verminderd. Met andere woorden: maken we er een heel ander soort jaar van dit jaar? Of kabbelen we nog een jaartje zo door? Als je voor het eerste wilt gaan, is eigen verantwoordelijkheid een sleutelwoord. Je moet het zelf doen, niemand doet het voor je. Naar een ander kijken zonder eerst zelf in de spiegel te hebben gekeken, is vanaf nu verleden tijd. Het jaar 2015 is inmiddels begonnen!

Als de bouwsector en alles wat daar invloed op heeft zich zou laten leiden door de drijfveer Angst, wordt het jaar 2015 ook niet het jaar van 'de kanteling' ('Dit wordt het einde van de gevestigde orde', interview Jan Rotmans, december 2014). Uiteraard voltrekt die kanteling zich niet in één jaar. Ik doe vooral een oproep tot verder ondernemerschap, meer lef en fundamentele vernieuwingen in de bouw.

Laten wij er samen een positief jaar van maken en daarmee vooral de positieve zaken uitlichten. Zaken die minder goed verlopen, gebruiken we om van te leren. Als iedereen dat met mij meedoet, is op 31 december 2015 iedereen weer net iets minder bang en kan Damiaan Denys daar volgend jaar verdere conclusies uit trekken. Lijkt me een uitstekend voornemen voor 2015. Doet u mee?

HARTelijke groet,

Directeur Ontwikkeling & Vastgoed Wonen Limburg

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.
Is de circulaire weg die jullie ingeslagen zijn de juiste?

Sluit 6 oktober aan en praat mee

Klik voor meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren