Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

Wat levert een tevreden bewoner op?

Al jaren ben ik op zoek naar cijfermatige waarden voor deze vraag. In gesprekken met opdrachtgevers en beheerders is het een uitdaging het onderbuikgevoel hard te maken. Waarom? We willen opdrachtgevers graag inzicht geven in de toegevoegde waarde van goede bewonersbegeleiding.

We zetten bij renovatie en groot onderhoud niet voor niets in op deskundige begeleiding. We benutten de kans om van renovatie ook revitalisering te maken. Niet alleen techniek dus, het draait om mensen. Daarom heb je professionals nodig. Medewerkers die met de juiste insteek en betrokkenheid met bewoners en gebruikers omgaan. Oog hebben voor de ingrijpende werkzaamheden die worden uitgevoerd en wat voor impact die op het dagelijks leven hebben.

Het blijkt en blijft dus een lastige vraag. Het gevoel is onvoldoende hard te maken en de extra investering die met goede begeleiding gepaard gaan, zijn lastig te verkopen. Begrijpelijk, want uw vastgoed wordt er technisch niet beter van. Maar de bewoners maken onlosmakelijk deel uit van de wijk. Een goedlopend project met tevreden bewoners kan voor jaren een impuls geven aan het woon- en leefklimaat binnen een complex, een wijk met meer sociale cohesie en samenhang.

Het belang van de juiste bewonerscommunicatie wordt zeker gezien, maar er wordt nog teveel op input gestuurd. Het lijkt in selecties vaak een opsomming van de meeste en de mooiste communicatiemiddelen. Bij presentaties verbaas ik me soms over wat er wordt aangeboden en of partijen wel hebben nagedacht of dit aanbod aansluit bij de bewoners en/of gebruikers van het betreffende complex. Het doel wordt uit het oog verloren: de tevreden bewoner.

Opdrachtgever en -nemer moeten kritischer kijken naar wat nodig is voor een specifiek complex, waarom en wie hiervoor zorg gaat dragen. Dan krijgen we helderheid en een goed beeld bij wat de waarde van goede begeleiding is. Zowel in wat het kost, maar veel meer nog in wat het oplevert. En krijgen we uiteindelijk ook antwoord op die vraag!

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.
Gluren bij de buren

Duurzaamheid zit in 3 facetten bij deze 'buurman': in innovatie, in sociale en duurzame inzetbaarheid en in grondstoffen. 

Sluit gratis online aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren