Monique Geerts woont al 27 jaar samen met haar man en 2 zoons in Het Meerveld in Emmen. Bijna even lang, al 23 jaar, zit Monique in een bewonerscommissie. Om nog beter betrokken te kunnen zijn in haar eigen wijk, startte ze zo'n 6 jaar geleden, samen met onder andere buurtbewoner en vriendin Maureen, een 2e bewonerscommissie op voor Het Meerveld.
In het Meerveld werden in 2012 nog het dak, de spouwmuur en vloer geïsoleerd. “Samen met Maureen heb ik toen een aantal ideeën aangedragen over hoe het beter kon, maar helaas werd daar niet naar geluisterd”, vertelt Monique. Deze renovatie bleek dan ook van onvoldoende kwaliteit. Zodoende schakelde woningcorporatie Lefier vijf jaar later Heijmans in voor een (ingrijpend) herstelplan.
Bij de planvorming werd onder meer Monique betrokken. Daarnaast heeft zij zich ingezet om het benodigde draagvlak te verkrijgen. Om de betrokkenheid te waarborgen werd door Lefier uit beide bewonerscommissies een bouwcommissie samengesteld. Vervolgens zijn Maureen en Monique opgenomen als volwaardig lid in het uitvoeringsteam. Met een eigen gepimpte helm vol met hartjes, gingen ze elke dag langs bij uitvoerder Jan. Hier werd de planning van de dag doorgelopen: welke werkzaamheden zijn er vandaag? Gaat er nog iemand verhuizen naar de wisselwoning? Ook zorgde ze ervoor dat alle vakmannen veilig hun werk deden. “We kennen dan ook alle jongens bij naam.” Aan het einde van de dag zorgden ze ervoor dat alle ramen, deuren en hekken goed afgesloten waren. Zelfs in het weekend werd er goed op de bouwplaats gelet.
“Het was heel fijn om echt onderdeel uit te maken van het team. De vakmannen stonden open voor voorstellen waar we mee kwamen en hier werd dan ook vaak iets mee gedaan. Dat geeft je echt het gevoel dat je gehoord wordt. Een duidelijk verschil met de renovatie van een aantal jaar geleden”, aldus Monique.
Op bezoek bij Monique en Maureen.
In totaal werd bij 94 woningen het dak in zijn geheel verwijderd en een nieuw, geïsoleerd dak, inclusief nieuwe dakkapel geplaatst. Daarnaast werden de gevel en vloer opnieuw geïsoleerd en binnen de plafonds, voordeur, vensterbanken en, daar waar nodig, het glas vervangen. De werkzaamheden duurden per woning zo’n 3 weken, waarbij bewoners onder meer gebruik konden maken van een logeerwoning.
Monique beheerde de sleutels van de wisselwoningen en zorgde ervoor dat bewoners, waar nodig, werden geholpen met verhuizen. Na afloop kreeg ze van een aantal bewoners een bedankje. Zelfs bewoners van andere projecten in de wijk Emmermeer kwamen naar Monique toe voor advies. ““Het is mooi om op deze manier waardering te krijgen vanuit de buurt. Ik zou het zo weer doen!”
De renovatie is inmiddels bijna afgerond, alleen de onderkant van de dakgoot wordt nog afgewerkt en het schilderwerk aan de buitenkant. Maar wie denkt dat Monique straks stil zit heeft het mis: “we hebben al volop nieuwe plannen. Zo willen we de achterkant van de garages aanpakken en hopen we op een mogelijkheid voor een bijkeuken aan huis.”
Monique en Maureen zijn ook aanwezig op onze Dag van de Bewoner, op 11 oktober. Op deze dag verdiepen we ons in de identiteit van de huurders in onze sector. Er is namelijk geen standaardformule voor bewonerscommunicatie tijdens verduurzamingstrajecten. Iedere bewoner is anders en heeft behoefte aan een eigen aanpak.
Op de Dag van de Bewoner wordt ook de uitslag van de verkiezing van meest betrokken bewoner bekendgemaakt. De verkiezing organiseren we in samenwerking met De Variabele.
Meer weten?
Reacties