Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Wat is jouw visie op ventileren?

25 april 2017

Schimmel in de badkamer, houtrot, vocht of sufheid en hoofdpijn. Zomaar wat risico's van een slecht geventileerde woning. De belangrijkste reden voor een goede binnenluchtkwaliteit is natuurlijk de gezondheid van de bewoner. Maar denk ook aan de conditie van je vastgoed, benadrukt Rob Huvers van Renda-partner Aralco.

Bij veel corporaties staat ventilatie nog niet hoog op de agenda. Terwijl ventileren van levensbelang is voor het welbevinden van bewoners en de conditie van je vastgoed. Iets om over na te denken dus en iets om mee te nemen wanneer je een keuze maakt voor een ventilatiesysteem. Het zijn jouw klanten en jouw woningen. Laat je de keuze dan aan de markt of bepaal je zelf?

De noodzaak van een goed binnenklimaat

De aannemer wordt steeds vaker verantwoordelijk voor het onderhoud van een woning voor langere periodes tot wel dertig jaar. Ook die heeft er dus belang bij dat een slecht binnenklimaat geen negatieve invloed heeft op de conditie van een woning.

Tijdens de Renda Workshopdag op 30 mei bespreekt Renda-partner Aralco vier redenen waarom je goed moet ventileren:

1. Het staat in het Bouwbesluit.
2. Je hebt als corporatie een zorgplicht om de gezondheid van je bewoner te waarborgen.
3. Een slecht binnenklimaat heeft een negatieve invloed op de conditie van je woning.
4. Storingen en klachten van bewoners kosten geld.

Bewonersgedrag

Met het plaatsen van een goed ventilatiesysteem ben je er nog niet. Bewoners moeten er ook mee kunnen werken. De visie van Aralco: een ventilatiesysteem moet eenvoudig zijn, maar een bewoner moet ook nog iets te kiezen hebben. “Je hebt niets aan een goed ventilatiesysteem als de bewoner niet weet hoe hij/zij ermee moet omgaan. Het gedrag van de bewoner kan bovendien een negatieve invloed hebben op het binnenklimaat. Daar moet je de bewoner in begeleiden.”

Het programma in een notendop:

  • Goede ventilatie vaak nog een ondergeschoven kindje.
  • Bewonerscommunicatie: leren werken met het systeem.
  • TCO: de invloed van een gezond binnenklimaat op het budget.
  • Workshop: meedenken met de bewoner. Hoe voorkom je storingen en een slecht binnenhuisklimaat door slecht bewonersgedrag.

Op 30 mei organiseert Renda in samenwerking met Aralco een workshop over ventilatie en een gezond binnenklimaat. Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan en kies voor de workshop Gezond binnenklimaat!

Reacties

Rob Huvers - Aralco 12 mei 2017 15:04

Bewustwording is zeker belangrijk maar in de praktijk een lastige. De bewoner heeft echter wel een grote invloed op het binnenklimaat en dus op de eigen gezondheid en vochthuishouding (buiten doorslag en lekkages) binnen de woning.. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het binnenklimaat op een goed niveau blijft? Moet dit technisch opgelost worden? Door informatie verstrekking? Luchtkwaliteitsmelding? En hoe kan dit dan? Ben benieuwd naar jullie visie, gedachten en ideeën de 30e mei?

Rob Simons - Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl 11 mei 2017 12:20

Ben erg benieuwd hoe Aralco het begeleiden van de woninggebruiker ziet. Volgens mij gaat het hierbij, net zoals bij verduurzamen en CO2 reductie, vooral om bewust wording. Hoe ver reikt de zorgplicht van de corporatie? Is dit alleen een taak van de verhuurder? Je kunt een prima systeem in de woning hebben, goed uitgelegd hoe het werkt, maar wat als men het verkeert gebruikt? (anders gezegd: Is de autofabrikant/verkoper verantwoordelijk voor het feit dat iemand met 200km/uur tegen een boom rijdt?)

B. - Itho Daalderop 02 mei 2017 11:05

l.s., Graag meld ik me aan voor bovengenoemde bijeenkomst. mvg. Bas Verhulsdonk

Harrie Lieverse - DuurzaamBouwAdvies 26 april 2017 10:22

Ik ben het in grote lijnen eens met de heer Nijhof. Wat aan zijn analyse nog toegevoegd kan worden is 'een slecht of niet isolerende gebouwschil'. Bij oudere woningen is dat vaak het geval. Dat in combinatie met de huidige comfortwensen van bewoners: er warm bijzitten met lage stookkosten, dus ramen dicht, is vragen om problemen. Dus kijk niet alleen naar (mechanische) ventilatie (nog meer kosten), maar kijk met een bouwfysische blik naar de hele woning.

Meino Nijhoff - Nijestee 25 april 2017 16:50

Schimmel in woningen kan 3 hoofdoorzaken hebben: 1) doorslag van vocht vanaf buiten door niet waterdichte muren 2) kleine lekkage ergens in de woning, die niet opgelost wordt 3) bewoners gedrag: teveel mensen (wasgoed, dieren, natte kleren) in de woning bij te weinig ventileren Als 1) en 2) aan de orde is, dan weet je als corporatie dat je moet handelen. Als 3) aan de orde is (wat in meer dan 50% van de gevallen zo is, naar mijn waarneming) dan kun je advies geven, maar meer niet. Hoe weet je of 1) 20 of 3) aan de orde is (i.v.m. de "schuldvraag"? Meten is weten: een continu-CO2/RV meettoestel kan al heel veel duidelijk maken.

Renda ©2021. All rights reserved.
Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst?

Kom dan naar de Dag van de Circulariteit. We trappen af op 15 april met een online kick-off.

Meld je nu aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren