Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Warmtenetten in publieke handen

- 19 januari 2023

Hugo de Jonge heeft op 1 juni het programma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving gepresenteerd. Mét daarin een grote ambitie als het gaat om het aansluiten van bestaande woningen op warmtenetten. Om gemeenten voldoende stuurmogelijkheden te geven heeft minister Jetten een kamerbrief opgesteld op 21 oktober 2022 met daarin de ingrijpende Wet collectieve warmtevoorziening, waardoor warmtenetten in publieke handen komen. Vincent Jansen, directeur Energie & Duurzaam Beheer bij Hendriks, vindt dat laatste een begrijpelijke keuze. Wel plaatst hij vraagtekens bij de manier van invoering.

“De doelen die minister De Jonge en minister Jetten voor de warmtenetten in ons land hebben gesteld, zijn ambitieus. Er is werk aan de winkel”, aldus Vincent.

“In het programma staat dat in 2030 minimaal 500.000 nieuwe warmtenetaansluitingen in de bestaande bouw moeten zijn gerealiseerd. En twintig jaar later moeten er maar liefst 2,6 miljoen aansluitingen bij zijn gekomen. Dat is ongeveer een derde van alle woningen. Met Hendriks Duurzame Energie willen wij de komende jaren een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en realisatie van de benodigde warmtenetten."

De nieuwe wet

Om verduurzaming via warmtenetten te stimuleren en in goede banen te leiden, treedt de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) op 1 juli 2024 in werking. Daarmee komen warmtenetten met 1.500 woningen of meer in publieke handen. Ook krijgen gemeenten meer stuurmogelijkheden. Die kunnen straks voor nieuwe warmtekavels een warmtebedrijf aanwijzen, bijvoorbeeld via aanbestedingen. Daarbij blijft de infrastructuur voor minimaal 51% in publieke handen. Verder zijn bestaande private eigenaren verplicht om hun warmtenet na dertig jaar te verkopen.

Dankzij de Wcw heeft de overheid meer zeggenschap en is onze kritieke infrastructuur beter gewaarborgd

“Nu vormen collectieve warmtenetten nog maar een klein deel van de energiesystemen in ons land, maar dit wordt dus een kritieke infrastructuur. Daar wil je als overheid dus grip op hebben”, benadrukt Vincent het belang van de wet. Hij noemt daarbij het gas- en elektriciteitsnet als vergelijkbare stelsels. “Vanuit het perspectief van zekerheid is het onwenselijk dat deze in handen komen van grote, vaak buitenlandse, energieleveranciers. Dankzij de Wcw kan het kabinet een betrouwbaar en duurzaam alternatief voor gas bieden.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren