netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Verwarrend, al die verwarde personen
Dionne Verstegen

di 24 juli 2018
artikel

"Wie is er allemaal verward?" Met deze vraag opent Hassan Najja, directeur-bestuurder van SOR, het Kennisatelier Het veranderend vangnet op 5 juli. Er is geen enkele deelnemer die zijn hand opsteekt. "Ik denk dat we juist een verwarde samenleving aan het creëren zijn", vervolgt Najja.

Najja haalt een aantal krantenkoppen aan die betrekking hebben op huurwoningen van SOR. “In dit artikel staat dat iemand geen dementerende mensen in de buurt wil hebben, want die gaan schreeuwen, en nog zo van die dingen. Maar dit kan straks ook jouw eigen vader of moeder zijn. Waarom is het ineens anders als je ze niet kent? We stoppen mensen altijd in een hokje, maar ook deze zogenaamde verwarde personen zijn onderdeel van onze samenleving. Ook als corporatie moet je erkennen dat ze erbij horen, en van daaruit kijken hoe je een goede leefomgeving kunt creëren, voor iedereen.”

Op de vraag of Najja een voorbeeld kan geven wat een corporatie, of andere ketenpartner, concreet kan doen antwoordt hij: “Zorg dat er mandaat is binnen de organisatie, dat is het allerbelangrijkste! En kleur gewoon eens buiten de lijntjes. Als een van mijn medewerkers naar me toekomt en vertelt dat hij iets gedaan heeft wat buiten de kaders was, dan juich ik dat alleen maar toe. Er heeft volgens mij zelden iemand een ontdekking gedaan door zich aan de regels te houden!”

Het gesprek aangaan

Joris van Velzen is zo’n zogenaamde ‘verwarde persoon’ en deelt op 5 juli zijn verhaal. Hij woont in Eindhoven aan het Gelderseplein en heeft eerder een aantal keer een psychose gehad. Na een tijdje besloot hij zelf aan de buurt te vertellen wat er met hem aan de hand was. “Dat vond ik in het begin best spannend. Ik had het gevoel alsof ik ‘die gek was’. Maar juist door er over te praten en er open over te zijn kreeg ik vanuit de buurt veel begrip voor mijn situatie. Ik heb ze ook verteld wat ze het beste kunnen doen op het moment dat ik een psychose krijg. Hierdoor voelen we ons allemaal weer een beetje veiliger.”

En dat is prettig, want hoewel er inmiddels binnen de woningcorporatie ook een vakteam is dat van Velzen kan bijstaan, zijn zij alleen tijdens kantooruren bereikbaar en helaas houden de psychoses van Velzen hier geen rekening mee. De tip van Van Velzen voor anderen: blijf niet rondlopen met je problemen, maar ga het gesprek aan! Na deze afsluiter krijgt hij van alle deelnemers een daverend applaus.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren