Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Veilige balkons

Gepland onderhoud met een onverwachte wending WonenBreburg/Swaans Communicatie - 17 september 2019

Tijdens de voorbereiding van het onderhoud aan acht appartemen­tencomplexen in Brabantpark in Breda, begin 2017, constateert woningcorpo­ratie WonenBreburg scheurvorming in de balkoncon­structie. De veiligheid is niet meer voor 100% te garanderen en Wonen­Breburg neemt het zekere voor het onzekere. 160 huurders ontvangen een bewonersbrief met de boodschap dat de balkons vanaf de volgende dag onderstut zullen worden, om de veiligheid weer volledig te garanderen. Een noodzakelijke mededeling met de nodige gevolgen. Ruim twee jaar later zijn de acht appartementencomplexen, inclusief de balkons, naar tevredenheid van alle betrokkenen opgeknapt.

In de jaren veertig ontstaat in het oosten van Breda de wijk Brabantpark. Tussen 1950 en 1960 zijn aan de Agaatstraat, Beverweg, Jadestraat, Mgr. Leijtenstraat, Smaragdstraat en het Turkooishof acht appartementen-complexen gebouwd van vier etages hoog. In de acht complexen woont een gemêleerde groep huurders; van student tot seniorenechtpaar, in totaal 160 huurders.

Verantwoordelijkheid nemen

Woningcorporatie WonenBreburg constateert begin 2017 scheurvorming in de balkonconstructie. Er staat namelijk planmatig onderhoud gepland voor de dakrenovatie, het schilderwerk en het conserveren van het beton. Zoals altijd houdt Jack Wagtmans, projectleider planmatig onderhoud, een inspectie om de werkzaamheden in kaart te brengen om de aanbesteding uit te ­schrijven. Tijdens die ronde valt hem direct de schade aan het beton van de balkons op. Wagtmans vertelt: “Ik zag veel scheurvorming in de constructie. Dat heeft natuurlijk een oorzaak, maar het is op het eerste oog lastig te bepalen waardoor het komt. ­Verschillende gebreken kunnen immers tot scheuren in de betonvloer leiden. Om de oorzaak vast te stellen heb ik een externe specialist onderzoek laten doen. Hieruit volgde dat de veiligheid niet voor 100% gegarandeerd kon worden.”

Wagtmans neemt het zekere voor het onzekere door stutpalen te plaatsen, ook al is er geen direct instortingsgevaar. “Als inspecteur werk ik volgens RgdBOEI, een Nederlandse inspectiesystematiek voor gebouwen”, legt hij uit. “Daarbij let ik tijdens conditiemetingen niet alleen op onderhoud, maar ook op de andere aspecten: brand, energie en informatie wet- en regelgeving. Voor mij is het dus niet meer dan logisch om zo’n scheur niet te negeren, maar om verantwoordelijkheid te nemen.”

 

Voor mij is het logisch om zo'n scheur niet te negeren en om verantwoordelijkheid te nemen.

Jack Wagtmans

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Foto's: Riesjard Schropp / WonenBreburg
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren