Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Van traditionele CV-ketel naar duurzame oplossing

28 maart 2018

In 2021 moet een CV-ketel, die relatief inefficiƫnt gas omzet in warmte, alleen nog mogelijk zijn in combinatie met een hybride warmtepomp, een zonneboiler of ander duurzaam alternatief. Hiervoor pleiten brancheorganisatie UNETO-VNI, fabrikanten van CV-ketels, milieuorganisaties en een deel van de energiesector.

Een manifest waarin een coalitie van bedrijven en organisaties hun oproep doen, wordt vanmiddag aangeboden aan Diederik Samsom, die betrokken is bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. De brede coalitie wil met de maatregel de verduurzaming van de warmtevoorziening van woningen en andere gebouwen versnellen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 350.000 CV-ketels vervangen.

Warmtepomp

Volgens voorzitter Doekle Terpstra van installateurskoepel UNETO-VNI zullen het klimaat en 'Groningen' onvermijdelijk leiden tot nieuwe rendementseisen. Maar de traditionele CV-ketel, die volledig op aardgas werkt, kan niet aan die hogere eisen voldoen. Terpstra wijst erop dat de toepassing van hybride warmtepompen inmiddels relatief eenvoudig is: “Als woningen straks grotendeels hun eigen, duurzame energie opwekken is de CV-ketel als onderdeel van een hybride systeem alleen nog nodig om piekbelasting op te vangen, zoals bij strenge vorst en op momenten dat er geen groene stroom beschikbaar is.”

Een warmtepomp en een hybride ketel zijn echter wel duizenden euro's duurder dan een CV-ketel. Om het betaalbaar te houden, pleit het manifest voor een snelle introductie van gebouw-gebonden financiering voorgesteld. De woningeigenaar betaalt dan via een servicecontract een vast bedrag per maand voor de installaties die voor warmte en stroom zorgen. Bij de verkoop van de woning gaat het contract over naar de nieuwe eigenaar.

Randvoorwaarden

Om de alternatieven voor de traditionele CV-ketel snel te kunnen ontwikkelen en op grote schaal te plaatsen, wijst het manifest op een aantal randvoorwaarden. Zo moet de (hybride) warmtepomp verbeteren als het gaat om bijvoorbeeld het geluidsniveau, de netbelasting en het ruimtebeslag. Mogelijk knelpunt bij het uitvoeren van de plannen kan het tekort aan geschoolde technici zijn. Zonder voldoende vakmensen om de alternatieve technieken en systemen te installeren, komen de klimaatdoelstellingen in gevaar.

Behalve UNETO-VNI onderschrijven de volgende organisaties en bedrijven het manifest: Energie Nederland, Greenpeace, VFK, Nvde, Natuur&Milieu, DHPA, Enpuls, Stek, Eneco, Essent, BDH, Milieudefensie, Gasunie en Kvgn. Veel van de betrokken partijen nemen ook deel aan het Klimaatakkoord. De komende maanden worden afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot met 49 tot 55 procent te verlagen. "Het stellen van een verplichtende maatregel zoals een rendementseis, is nodig om sneller om te schakelen naar duurzame energie", aldus Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace.

Reacties

Harrie Lieverse - DuurzaamBouwAdvies 29 maart 2018 12:11

Hoewel ik al sinds de jaren 90 bezig ben met duurzaam en energiezuinig bouwen, vraag ik mij af of alle in bovenstaand artikel genoemde organisaties wel beseffen welk "knelpunt" ook in 2021 (al over 3 jaar!) naar mijn idee nog lang niet opgelost is. Namelijk, het opwekken van voldoende duurzame elektrische energie. Dus zon, wind en geo-energie. Een geen (bij-) stook van kolen, hout, en vuilnis. En ook de (particuliere) houtkachels (C02 en fijnstof) uitbannen.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren