netwerk voor professionals in de sociale woningbouw

Van kantoor tot jongerenhuisvesting

do 4 aug 2016

De Abel Tasmantoren in Assen verandert van kantoor in jongerenhuisvesting. De toren werd gebouwd in de jaren 70 en de laatste jaren stond het kantoor grotendeels leeg. De kwaliteit en met name de ligging op 150 meter vanaf het NS-station maken de toren geschikt voor transformatie. Negen bouwlagen veranderen momenteel in 90 wooneenheden voor jongeren. Dat wordt gerealiseerd met prefab wanden van Renda-partner Faay Vianen.

Van kantoor tot jongerenhuisvesting

Voor de jongerenwoningen in de Tasmantoren leverde Faay de wandelementen op maat. Faay staat daar niet alleen in. Ook hun leveranciers produceren de grondstoffen op maat. "Enige tolerantie in het werk is toegestaan. Aan de bovenzijde moet ruimte worden gehouden tussen de bovenregel en de wandelementen, om te voorkomen dat betonvloeren door kruip of belasting gaan rusten op de scheidingswanden. Deze ruimte wordt afgedicht met brandwerende pur en brandwerende kit."

Dubbelschalig

De wanden in de Tasmantoren zijn dubbelschalige wanden van in totaal 190 mm dik, met een ankerloze spouw van 50 mm met minerale wol. Deze wand heeft een brandwerendheid van 120 minuten en een geluidisolatie van 59 dB. De sandwichconstructie met een kern van vlas maakt de wand zeer hufterproof. Een gat er in schoppen is vrijwel onmogelijk, evenals inbreken met een stanleymes.

Montage

De wandelementen worden geleverd met losse veren. Voor het in het werk verlijmen daarvan ontwikkelde Faay een speciaal tuitje met aan twee zijden een spuitmond. De lijm komt daardoor altijd precies op de juiste plek terecht. Door de verlijming vormen de elementen constructief één geheel en is het voldoende om de vellingnaad tussen de gipsplaten te vullen, zonder toepassing van een gaasband.

In de wandelementen zijn schachten opgenomen voor het aanbrengen van (elektra)leidingen. Wandcontactdozen zijn eenvoudig te plaatsen. Vanwege eisen van brand- en geluidwerendheid mogen er geen twee wandcontactdozen tegen over elkaar worden geplaatst en moet een onderlinge afstand van 600 mm in acht worden genomen.

Oplevering per bouwlaag

Voor de Tasmantoren was de grote bouwsnelheid van de Faay-wanden een belangrijk voordeel. WIMA Vastgoed heeft er namelijk voor gekozen om per bouwlaag op te leveren en alvast te verhuren, terwijl de andere bouwlagen nog in aanbouw zijn.

Projectgegevens

Opdrachtgever: WIMA vastgoed, Assen
Bouwkundige begeleiding: Coen Warris
Wanden: Faay Vianen
Bouwperiode: februari tot december 2016

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Dag van de Bewoner 2020

Volg in november de Maand van de Bewoner in vier webinars

Meer informatie en meld je aan

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren