Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Stap voor stap op weg naar 2050

woe 24 mei 2023

Met 2050 als deadline voor een klimaat neutrale en circulaire economie is het bouwen van nieuwe en renoveren van bestaande woningen een grotere uitdaging dan ooit. En met veel betrokken partijen in één sector is samenwerking natuurlijk cruciaal. FAKRO werkt al jaren aan duurzame oplossingen rondom dakraamrenovatie. Met de FAKRO Life Cycle Service renoveert het bedrijf projectmatig woningen samen met woningcorporaties.

“Op het gebied van duurzaam bouwen wacht ons in Nederland een mooie uitdaging”, aldus Bart Peters, commercieel directeur van dakraamproducent FAKRO Nederland BV. “We zijn daarom gaan kijken wat we als dakraamproducent kunnen doen. Het is voor ons altijd belangrijk geweest de bouwer te ontzorgen. Hoe kunnen we dat ook doen op het gebied van circulariteit?” Naast duurzame en eco vriendelijke (plat)dakramen ontwikkelde het bedrijf de Life Cycle Service. Hiermee biedt FAKRO een totaaloplossing voor duurzame, projectmatige vervanging van minimaal 50 dakramen. “We hebben een pakket ontwikkeld waarbij onder andere planning, montage, demontage en recycling van dakramen gewaarborgd zijn.” Het bedrijf wil hiermee zorgen voor één aanspreekpunt als het gaat om de verantwoordelijkheid van dakraamrenovatie binnen projecten.

In het rond werken

Het woord circulair zegt het al, het is nodig om in het rond te gaan denken en werken, niet meer lineair. Een echt duurzame en circulaire wereld ontstaat wanneer er niets verspild wordt en alles opnieuw (her)gebruikt wordt. Een dakraam aan het einde van een levensduur moet dus de grondstof en het materiaal zijn voor een nieuw dakraam. De FAKRO Life Cycle Service is geheel op dit principe gebaseerd. De service start met de opname van een project en werkvoorbereiding daarvoor. Daarna wordt er een gedetailleerde planning gemaakt. FAKRO neemt de demontage en afvoer van alle materialen van oude dakramen voor haar rekening. De nieuwe dakramen worden gemonteerd door echte FAKRO specialisten. Oude dakramen worden gerecycled en hiervan wordt ter  en voor duurzaamheidsrapportages een officieel recyclingdossier maken. Op basis van een (verwachte) levensduur van 30 jaar stelt FAKRO een meer-jarenonderhoudsplan op.

We zijn een meedenkende partner in alle fasen van een renovatietraject.

Op deze manier gaan dakramen van FAKRO een hele cyclus mee. “We zijn met onze Life Cycle Service een meedenkende partner in alle fasen van een traject.” Al is iedere keten net zo sterk als de zwakste schakel volgens Bart Peters. “We zijn op zoek naar woningcorporaties die, net als wij, geloven in de maatschappelijke kracht en de financiële waarde van innovatief denken en circulair bouwen. Met hen gaan we graag een duurzaam partnership aan, stap voor stap op weg naar steeds meer dakraamrecycling in Nederland.”

Samenwerken is de sleutel tot duurzaam bouwen

In 2020 sloot FAKRO zich aan bij Platform 2050, een samenwerkingsverband van gespecialiseerde vastgoedonderhoudsbedrijven. Door deze samenwerking kunnen jaarlijks duizenden woningen versneld worden verduurzaamd. Voor woningcorporaties is het waarde behoud van bestaande en nieuw gebouwde woningen van groot belang. Met duurzaamheid als leidende factor moet het natuurlijk ook allemaal passen in meerjarenplannen en het beschikbare budget. Door samen te werken met verschillende partners, zoals in Platform 2050, en met een totaalpakket als FAKRO Life Cycle Service kunnen de kosten beheersbaar en de huren betaalbaar worden gehouden.

''We willen met onze dakramen 't mooiste licht in huis creëren.''

“De daglichtoplossingen van Fakro zijn slim, betaalbaar en circulair”, vertelt Theo Peters, algemeen directeur FAKRO Nederland. “Elegant en sfeervol van binnen, robuust van buiten. De jarenlange garantie bewijst dat de producten een lange levensduur hebben. Wij willen ’t mooiste licht van vandaag én morgen creëren.” En vooral voor morgen zijn samenwerkingen in de hele keten vandaag nodig.

Kijk voor meer informatie over de FAKRO Life Cycle Service op: https://www.fakro.nl/lifecycleservice/

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren