Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Recticel Insulation lanceert isolatieoplossingen met biocirculaire grondstoffen

do 15 jun 2023

Recticel Insulation, specialist in thermische en geluidsisolatie, kondigt de lancering aan van een reeks polyurethaanoplossingen geproduceerd met 25% biocirculaire grondstoffen volgens het 'Mass Balance'-principe. Deze nieuwe isolatieproducten, genaamd Impact, hebben gemiddeld 43%* minder CO2-uitstoot (t.o.v. de standaardplaat) met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties.

Een proactieve aanpak

De ontwikkeling van deze nieuwe isolatieplaten maakt deel uit van de proactieve aanpak van Recticel om naar net-zero te gaan in 2050. Als deel van de in april 2023 aangekondigde routekaart van Recticel voor een drastische vermindering van haar ecologische voetafdruk is de lancering van de nieuwe Impact-productlijn een belangrijke stap vooruit. Het Impact-assortiment is vanaf 5 juni 2023 beschikbaar in België en Nederland. De Impact-producten worden in de toekomst ook in andere Europese landen gelanceerd.

25% biocirculair materiaal

De Impact-producten bevatten 25% biocirculaire grondstoffen, volgens het ‘mass balance’ principe. De overgang naar volledige circulariteit in de inkoop van grondstoffen in de bouwsector zal nog moeten plaatsvinden. Mass balance maakt het mogelijk om de overgang stapsgewijs te maken. Deze methode is gebaseerd op het mengen van fossiele en hernieuwbare grondstoffen in de bestaande productiesystemen, en de biocirculaire grondstoffen toe te wijzen aan specifieke eindproducten door middel van certificatie. De Impact-isolatieplaten voldoen aan de strenge normen van de International Sustainability & Carbon Certification (ISCC), een initiatief dat de traceerbaarheid en verantwoorde productie van grondstoffen garandeert. Aan de productielocatie in Wevelgem is het certificaat nr. ISCC?PLUS-Cert-DE 105-89029901 toegekend.

Waaruit bestaat een polyurethaan (PIR) isolatieplaat?

Een PIR-plaat bestaat uit vier basisgrondstoffen: polyol, polyisocyanuraat (MDI), blaasmiddel en een cachering. Recticel Insulation vervangt binnen de Impact-productlijn een deel van de grondstoffen van fossiele oorsprong (MDI) door grondstoffen uit restafval van biologische oorsprong (bv. plantaardige frituurolie), om een product aan te bieden met 25% biocirculair materiaal. Door gebruik te maken van biocirculaire grondstoffen vermindert Recticel de koolstofvoetafdruk van dit product met 43%* ten opzichte van een standaard isolatieplaat met behoud van de vertrouwde technische en thermische prestaties. Deze vermindering wordt intern berekend volgens de methode van de levenscyclusanalyse (LCA).
De eerste isolatieplaten die Recticel Insulation in dit assortiment aanbiedt, zijn de twee bestsellers van het merk: Eurowall Impact en Eurothane Silver Impact. Eurowall Impact is een thermische isolatieplaat geschikt voor het isoleren van de traditionele spouwmuur. Eurothane Silver Impact is een thermische isolatieplaat voor het platte dak die kan worden toegepast met geballaste, mechanisch bevestigde en verlijmde dakbedekkingssystemen en te combineren is met verschillende daken zoals staal, hout, beton en steen.

Uitstekende technische prestaties en vertrouwde kwaliteit

Impact-isolatieproducten bieden hoogwaardige thermische isolatie die vergelijkbaar is met die van de huidige oplossingen van het merk. Dezelfde kwaliteitsnormen worden gehanteerd. Deze isolatiesystemen maken het mogelijk om efficiëntere en energiezuinigere gebouwen te creëren. Dit vertaalt zich in aanzienlijke energiebesparing en verminderde uitstoot van broeikasgassen. Ook de levensduur van Impact-producten en de lambdawaarde zijn ongewijzigd ten opzichte van de huidige oplossingen. Beide platen zijn tevens voorzien van meerlaagse cacheringen gemaakt van houtvezels afkomstig uit PEFC-gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen.

Optimaal comfort en verwerkingsgemak

Door een doeltreffende barrière te vormen tegen warmteverlies en luchtinfiltratie, creëren de isolatieplaten van de Impact-gamma een comfortabel en aangenaam binnenklimaat, in alle seizoenen. Ze beperken de temperatuurschommelingen, verbeteren het comfort en verlagen de energierekening van de bewoners.
Volgens dezelfde logica als de andere isolatieoplossingen van Recticel zijn de Impact-producten ontworpen voor een snelle en eenvoudige verwerking, waardoor tijd en geld wordt bespaard. Het lichte gewicht en gebruiksgemak maken ze de ideale oplossing voor architecten, aannemers en bouwprofessionals.
Kortom, de nieuwe Impact-isolatieoplossingen van Recticel Insulation slagen erin om de CO2-uitstoot aan de bron te verminderen met behoud van dezelfde thermische prestaties en kwaliteit. Dit is een eerste, belangrijke stap voor Recticel om een groter aandeel biocirculaire grondstoffen te integreren in haar isolatieoplossingen.

Over Recticel

Recticel draagt bij tot de strijd tegen klimaatverandering dankzij haar energie-efficiënte isolatietoepassingen voor de bouwsector. De hoogwaardige thermische en akoestische isolatieproducten van Recticel Insulation Boards worden op de markt gebracht onder bekende merken als Eurothane® Silver Eurowall®, DeckVQ® en Powerwall®.
Recticel is toegetreden tot het Science Based Targets initiative en verbindt zich ertoe om tegen 2030 een net zero bedrijf te worden voor de Scope 1 en 2 en om uiterlijk tegen 2050 net zero te bereiken voor Scope 3.

Meer informatie vind je op de Recticel website.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren