Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Sociale huurwoningen met groendak en zelfontwikkelde mosgevelpanelen

Grootschalige klimaatadaptieve renovatie in Bergen op Zoom Bas Goedvolk - 10 januari 2024

Met de grootschalige renovatie van 171 woningen in De Kuil in Bergen op Zoom zetten KAW en woningcorporatie Stadlander maximaal in op een klimaatadaptieve buurt. Daarvoor werd de samenwerking gezocht met innovatieve partijen zoals biotechnologie-ontwikkelaar Respyre dat onderzoek doet naar mosgevelpanelen. Een spannend primeur-project waarmee Stadlander en KAW hun nek uitsteken. KAW ziet in veel meer steden ruimte voor dit soort renovatietrajecten die comfortabele, betaalbare en duurzame woningen opleveren in een gezonde en groene leefomgeving vol biodiversiteit.

Niet alleen woningen verduurzamen, maar ook de straat en uiteindelijk zelfs de hele wijk klimaatneutraal in 2050. Dat is de ambitie van woningcorporatie Stadlander. Voor de renovatie van 171 woningen zijn KAW en Stadlander samen met Constructif op zoek gegaan naar zoveel mogelijk duurzame oplossingen voor De Kuil.

Biodiversiteit

Klimaatadaptieve maatregelen kunnen elkaar versterken. Daarom heeft KAW bij de planvorming gekeken naar de hele omgeving: de straten, groenstructuren, daken en tuinen. Vanuit dat vergezicht presenteerde het architecten- en onderzoeksbureau verschillende ingrepen aan de gemeente om in de toekomst het straatprofiel te vergroenen. Bijvoorbeeld met groenstroken in straten, basistuinen aanleggen bij huurwoningen of waterpasserende tegels. Kleine ingrepen die samen een groot verschil kunnen maken voor de biodiversiteit in een wijk.

Groendaken

Toen het vergezicht eenmaal stond, heeft KAW ingezoomd op de woningen en de aanpak voor de verduurzaming verder vormgegeven. Alle woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd. Ongeveer zeventig woningen krijgen een groen dak. De toepassing van groendaken is prijzig en lukt niet altijd in de sociale huursector, maar Stadlander durfde te innoveren en investeren. Alle woningen worden voorzien van zonnepanelen en bewoners die dat willen kunnen kiezen voor een klimaatadaptieve berging of een opgeknapte garagebox voorzien van mos-sedum dak.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Beeld: KAW.
zie ook
boek
Essay, De Toekomst van de woningvoorraad Essay, De Toekomst van de woningvoorraad

De toekomst wordt bepaald door het verleden. Daarom moet je begrip hebben van wat er is gebouwd, voo...

€ 19,95
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren