Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Sandwichpanelen voor woningbouw

woe 25 nov 2020

De woningbouw zoekt naar nieuwe materialen die snel en betaalbaar bouwen combineren met energiezuinigheid, duurzaamheid en esthetica. Sandwichpanelen voldoen aan deze eisen en zijn dan ook bezig met opmars in de woningbouw, zowel in nieuwbouw als in duurzame renovaties.

In de traditionele woningbouw is de keuze niet zo moeilijk: we bouwen met baksteen en dakpannen. Onder druk van de huidige eisen van bouwsnelheid en energiebesparing zijn in dat traditionele systeem inmiddels wat kleine stapjes gezet tot verbetering, zoals een bredere spouw met meer isolatie en beter dampremmende en waterkerende folies. Maar steeds vaker blijkt dat die stapjes niet genoeg zijn en dat er wezenlijke veranderingen nodig zijn in de manier van bouwen. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor andere bouwmaterialen, die qua levensduur even betrouwbaar moeten zijn maar die sneller te monteren zijn met minder kritische details.

Esthetische mogelijkheden
Een bouwproduct dat hierbij in beeld is gekomen, is het sandwichpaneel. Dat geldt voor gevels, maar zeker ook voor hellende daken. Deze sandwichpanelen waren vooral bekend uit de utiliteitsbouw, maar inmiddels zijn er vele varianten die zowel technisch als esthetisch zeer goed passen in de woningbouw. Zo zijn er sandwichpanelen die vrijwel niet te onderscheiden zijn van een traditioneel felsdak en zelfs zijn er sandwichpanelen met het uiterlijk van een pannendak. Ook in breedtes en kleuren zijn er volop variaties. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze altijd een strak resultaat geven. Bekijk hier een project in Krimpen aan de IJssel met Kingspan sandwichpanelen en zonnepanelen.

Hoogwaardige details
Sandwichpanelen bestaan uit een kern van isolatie die fabrieksmatig is ingeschuimd tussen twee platen staal of aluminium. Een hoge isolatiewaarde is vrijwel standaard. De platen zijn zo samengesteld dat ze van zichzelf luchtdicht zijn en koudebruggen ontbreken. Ook de onderlinge aansluiting is fabrieksmatig hoogwaardig en doet geen afbreuk aan de isolatiewaarde en de luchtdichtheid. Het aantal kritische details in de constructie daalt daardoor enorm. Die zitten eigenlijk alleen nog in de aansluiting van de sandwichpanelen op de constructie. De materiaalkeuze en opbouw maakt sandwichpanelen ook tot een brandveilig bouwmateriaal. Download de algemene conclusie over de brandveiligheid van Kingspan sandwichpanelen.

Minder arbeid
Waar traditionele daken met hun pannen, folies en panlatten behoorlijk arbeidsintensief zijn met diverse kritische details, zijn sandwichpanelen niet alleen eenvoudig maar ook snel te monteren. Dat betekent dat er minder personeelsinzet nodig is, wat in deze tijd van personeelsschaarste een belangrijk item is. Ook verkort het de bouwtijd. Dat beperkt de weersinvloeden en maakt een snellere oplevering mogelijk.

Drager voor PV
Een belangrijke reden om voor sandwichpanelen te kiezen is dat zonnepanelen er gemakkelijk op aan te brengen zijn. De montage kan met rails en bij panelen met kronen ook rechtstreeks op de kronen. Dat kan zowel bijna volvlaks als op een deel van het dak. Het sandwichpaneel past dus heel goed bij energiezuinige woningen en Nul op de Meter. Daarbij komt ook nog dat het een licht materiaal is. Dit zijn ook redenen waarom sandwichpanelen een goede keus zijn voor duurzame woning renovaties.

Duurzame renovatie
Vanwege de hoge isolatiewaarde past dit bouwproduct ook in een eventuele gefaseerde aanpak van een duurzame renovatie. Het is een zogenaamde ‘no-regret'-maatregel. De isolatiewaarde van het dak is hiermee nu al zo te kiezen dat deze ook in de toekomst voldoet als woningen uiteindelijk energieneutraal zullen moeten zijn. Een goede schil is namelijk een basisvoorwaarde voor een energiezuinige installatie. Budgettair is het sandwichpaneel een goede keuze omdat tegen relatief lage kosten een grote stap te zetten is op de Energie Prestatie Index. Sandwichpanelen zijn ook qua milieubelasting van materiaal een goede keuze. Ze zijn gecertificeerd volgens ISSO en DUBO-keur en zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Soendalaan Vlaardingen

Voor de renovatie van een drielaagse portiekflat uit 1952 aan de Soendalaan in Vlaardingen voor opdrachtgever Waterweg Wonen bracht BIK Bouw onder de vlag van het totaalconcept 2nd Skin diverse partijen uit de bouw bijeen.

Vanaf het begin en gedurende de gehele renovatie zaten alle partners waaronder Kingspan Geïsoleerde Panelen, Sto Isoned en Itho Daalderop samen om de aanpak te bepalen, zodat het concept en het proces continu geoptimaliseerd werd. Hierbij is gekozen om het dak te verduurzamen door middel van RW Trapezoidal Roof sandwichpanelen van Kingspan. Deze dakpanelen zijn voorzien van het nieuwste isolatieschuim QuadCore en behalen met een dikte van 137 mm een Rc-waarde van 7.34. Daarnaast plaatste Acoma aan het dak een fraaie goot in dezelfde kleur als het dak, dat in Kingspan XL Forté Merlin Grey is uitgevoerd. Tezamen met een keurig afgewerkte windveer staat het dak er 'strak' bij. 

Dakpanelen, goot en zetwerk
Om de panelen geschikt te maken voor het 2nd Skin-concept, is de detaillering verfijnd voor toepassing in de woningbouw. Op die manier konden de zonnepanelen snel en eenvoudig gemonteerd worden, goten aangebracht worden en dakramen geïntegreerd worden. 

Benieuwd naar de complete renovatie?
Bekijk dan ook de tussentijdse film die Itho Daalderop liet maken en waarop duidelijk wordt toegelicht én getoond hoe de renovatie van A tot Z is verlopen.

Wambacherhof Tegelen

Om het project NOM-ready en daarmee dus toekomstbestendig te maken, heeft aannemer Caspar de Haan diverse delen van de woningen aangepakt. Zo zijn er nieuwe kozijnen met isolatieglas gezet, zijn warmtepompen geplaatst en zijn de gevels na-geïsoleerd.

Nieuw dak
De 14 woonblokken van telkens 3 woningen zijn gerenoveerd met Kingspan dakpanelen. Aan de zonzijde zijn RW Trapezoidal Roof QuadCore panelen geplaatst met een Rc-waarde van 6,15. Aan de kant die minder goed door de zon bereikt wordt, zijn KingZip IP dakpanelen met PIR isolatiekern en een Rc-waarde van 5,65 (bovenverdieping) en 4,15 (trappenhuizen) geplaatst. Daarnaast zijn de schoorstenen door Kingspan geplaatst en ingewerkt voor een optimale aansluiting op de dakpanelen (video dakmontage, Vissers & Roelands). 

Zonnepanelen
Per blok van 3 woningen zijn 30 full-black zonnepanelen van 300 Wp geplaatst. De zonnepanelen-installatie is goed voor een gemiddelde opwekking van ca. 2700 kWh per jaar per woning.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren