Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Renovatie 78 woningen De Bekkumer te Deventer

- 15 juni 2023

In de populaire Deventerse wijk De Bekkumer waren 78 woningen van woningcorporatie Rentree toe aan een grondige renovatie. De tochtige en matig geïsoleerde woningen hadden gemiddeld energielabel E. Ook waren badkamer, keuken en toilet (BKT) aan vernieuwing toe. De opdracht aan Nijhuis Zwolle was om de woningen op te knappen en te upgraden naar een gemiddeld label A. Verweij Houttechniek bedacht een slimme oplossing met intrekkozijnen voor de houten voordeurkozijnen en aluminium schuifpui aan de achterkant van de woning. In het hele proces - van planvorming tot oplevering - zijn de bewoners nauw betrokken geweest. Projectleider Ben Nijhuis (woningcorporatie Rentree) en projectleider Jorn Vliek (Nijhuis Zwolle) vertellen over het project. 

Jorn Vliek, projectleider bij Nijhuis, heeft het project van begin tot eind begeleidt: “Al in de planvormingsfase hebben we een bouwteam samengesteld met de woningcorporatie en verschillende vaste co-makers. Zo’n bouwproces doen we echt samen. Iedereen denkt mee, daar krijg je de beste plannen van.” Niet alleen specialisten als de installateur en Verweij werden al vroeg in het proces betrokken. Ook bewoners hebben meegedacht. Ben Nijhuis, coördinerend projectleider bij Rentree, vertelt: “We zijn gestart met een enquête. Hierin konden bewoners ook laten weten of ze open stonden voor een gesprek. Vanwege de coronamaatregelen waren informatieavonden niet mogelijk dus zijn er 1-op-1 online gesprekken gevoerd door verschillende leden van het bouwteam. Zo hoorden we bijvoorbeeld dat de bewoners veel tocht voelden in de gang en dat de schuifpuien niet goed functioneerden.”

Geen asbestsanering dankzij intrekkozijn

Voor een advies over de kozijnen werd Verweij Houttechniek ingeschakeld. Jorn: “De kozijnen met vast glas en de ramen waren goed genoeg om te laten zitten. Wel hebben we al het glas vervangen door HR++-glas voor een betere isolatie. De grootste uitdaging zat bij de voordeur en de schuifpui. De voordeuren waren aan vervanging toe. Om dit in één keer goed te doen, is onderzocht of de voordeurkozijnen ook vervangen konden worden, want met alleen een nieuwe deur ging het nooit lukken om de gang tochtvrij te maken. Kozijnvervanging had echter in principe niet de voorkeur, omdat hier asbesthoudende spouwlatten achter zaten. Verweij heeft een technische opname gedaan in de wijk en kwam met een mooie oplossing. Door de diepe negges was het mogelijk om een nieuw kozijn te ontwerpen dat vóór het bestaande kozijn wordt geplaatst. De oude kozijnen zijn tot 30 mm verwijderd en het restant is gebruikt als stelkozijn. Het nieuwe kozijn met geïsoleerde voordeur is hier kant-en-klaar tegenaan geplaatst en het geheel is netjes afgetimmerd. Zo werden de hoge kosten van asbestsanering voorkomen en de aansluitingen zijn perfect.”

Ben vult aan: “De bewoners zijn er ook hartstikke blij mee. Ze hebben geen tocht meer in de gang en de temperatuurverschillen met de woonkamer zijn niet meer zo groot.” Maar het comfort is niet de enige verbetering. “Alle bewoners mochten kiezen uit drie voordeurmodellen en drie kleuren: grijs, groen of blauw. De bestaande ramen en panelen zijn vervolgens in dezelfde kleuren geschilderd. Zo ziet het geheel er keurig én naar eigen wens uit.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

zie ook
boek
Essay, De Toekomst van de woningvoorraad Essay, De Toekomst van de woningvoorraad

De toekomst wordt bepaald door het verleden. Daarom moet je begrip hebben van wat er is gebouwd, voo...

€ 19,95
x Met het invullen van dit formulier geef je Renda en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren