Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

PCM voor transformatie- en renovatieprojecten

ma 12 sept 2022

Betaalbare woningen, gasloos én comfortabel voor de bewoners. Dat is mogelijk dankzij de PCM oplossingen van OC Autarkis. Speciaal voor de renovatie- en transformatiemarkt heeft OC Autarkis verschillende concepten ontwikkelt, waarbij thermische accu's (PCM) en lage temperatuurverwarming worden gecombineerd. Samen met diverse spelers binnen de bouwkolom, streeft OC Autarkis naar een goede ketensamenwerking ten behoeve van betaalbare verduurzaming.

PCM staat voor Phase Change Materials (faseovergangsmateriaal). De bekendste soort PCM is water. Water bevriest bij 0 graden en wordt dan ijs, wanneer het water gaat koken wordt het een gas en verdampt het. Ons PCM is een water-zout oplossing waarvan de faseverandering wordt gebruikt om warmte op te slaan en af te geven. Door een specifieke menging te maken wordt het materiaal ‘geprogrammeerd’ op een gewenste temperatuur, bijvoorbeeld 26. Dit betekent dat bij 26 graden het PCM volledig is gesmolten en de ruimte temperatuur rond een temperatuur van 20 à 23 graden blijft hangen.

Met PCM sla je overdag overtollige warmte uit de ruimte op in het PCM. In de avond gebruik je deze warmte weer. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en een lagere CO2 uitstoot. PCM werkt altijd in combinatie met een energiebron.  

PCM radiatorombouw voor bestaande woningen

De PCM radiatorombouw plaatst het PCM rondom de bestaande radiatoren, waardoor er extra warmte gebufferd wordt. Hierdoor wordt het mogelijk om met een lagere watertemperatuur werken. Dit bespaart energie en CO2. Het geeft bewoners een hoger zomercomfort door extra koeling en een hoger wintercomfort door een vergrotere stralingswarmte.

PCM klimaatvloer voor renovatie / transformatiewoningen

De PCM klimaatvloer is een combinatie tussen PCM, een vloer-
verwarming en de hoogwaardige Anhydriet dekvloer. Het PCM materiaal zit in losse panelen, welke op de (ingeslepen) vloer-
verwarmingsleidingen gemonteerd wordt en ingegoten in een Anhydriet dekvloer. De vloer wordt een grote thermische buffer waarin energie kan worden opgeslagen en later weer kan worden afgegeven.

Voordelen PCM

PCM draait om het opslaan van warmte en koude. De toepassing van PCM als thermische accu’s zorgt voor een lager energieverbruik, een kleinere CO2 uitstoot, het verduurzamen van bestaand vastgoed en het verminderen van technische installaties in de woning. Voor de bewoner wordt het leefcomfort verhoogd door het vergroten van koeling in de zomer en een betere stralingswarmte in de winter.

Wat je verder moet weten

PCM heeft een Cradle to Cradle Zilver certificaat, een SBI-brandveiligheidscertificaat en is zichtbaar in diverse rekensoftware voor gebouwen. Via de Life Cycle Vision App bereken je de levensduurkosten (en zie je dat het toepassen van PCM zorgt voor het verlagen van de initiële bouwkosten, het beperken van de toekomstige onderhoudskosten en technische vervangingen, resulteert in een lagere netto contante waarde en zorgt voor een hogere comfortscore bij de uiteindelijke gebruikers). 

Met de gelijkwaardigheidsverklaring van Bureau CRG kan het effect van de interne warmtecapaciteit volgens NTA 8800 eenvoudig bepaald worden. Rekenen in UNIEC3 software is tevens mogelijk.

De PCM radiatorombouw is volledig recyclebaar en kan ook in toekomstige woningen herplaatst worden.

Wie is OC Autarkis

OC Autarkis richt zich al meer dan een decennium op het ontwikkelen, produceren en leveren van innovatieve en energiebesparende klimaatoplossingen met thermische energieopslag. Door de toepassing van PCM (Phase Change Materials ofwel faseovergangsmateriaal) wordt veel energie bespaart voor koelen en verwarmen.

Met de kennis en ervaring van afgelopen jaren zijn diverse PCM oplossingen ontwikkeld die voor de woningbouw (zowel nieuwbouw, renovatie als transformatie) dé innovatie van de eeuw opleveren. Verduurzaming, energiebesparing en comfortverhoging worden gerealiseerd door de mogelijkheid om energie op te slaan in de thermische PCM accu van OC Autarkis. De uiteindelijke gebruiker en zijn comfort staan centraal in de ontwikkelingen van onze PCM-oplossingen.

Met onze kennis en ervaring van PCM oplossingen willen we graag een positieve bijdrage leveren aan innovatie in en verduurzaming van de woningvoorraad. Samen met partners uit de bouwkolom kijken we continu naar betere manieren om PCM toe te passen in de gebouwde omgeving om zo betaalbare en robuuste duurzaamheid te ontwikkelen.

Aan de Paviljoensgracht in Den Haag heeft OC Autarkis samen met De Nieuwe Norm en ASVB het kantorenpand getransformeerd naar appartementen. Dankzij het toevoegen van PCM, vloerverwarming, een Anhydriete Dekvloer en een kleine warmtepomp, zijn de woningen comfortabel en duurzaam.

Meer weten?

Meer weten over PCM, de toepassingen, de werking en hoeveel het in uw project van toegevoegde waarde is, neem dan contact op. 

OC Autarkis
Albert Einsteinweg 10
5151DL Drunen
info@oc-autarkis.nl
www.oc-autarkis.nl

Contactpersoon
Rob Kuijstermans, T 06-12820746, E: r.kuijstermans@orangeclimate.n

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren