Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Nieuws

Opschalen en wat niet werkt stoppen

13 september 2017

De urgentie om te verduurzamen houdt de hele sector bezig, ook woningcorporatie deltaWonen in Zwolle die haar deuren op 12 oktober opent voor Renda. De voortschrijdende technologie wil deltaWonen op verschillende schalen toepassen binnen het eigen bezit om de prestaties vervolgens te evalueren samen met de leveranciers. Door er samen zo boven op te zitten wil de corporatie weten wat nu de meest innovatieve ideeën zijn en wat het beste werkt in de praktijk.

Martijn Sweitser, adjunct directeur Klant en Wonen bij deltaWonen: “Het monitoren van de resultaten en deze te verbinden aan prestaties is cruciaal. Wat werkt wil je opschalen en wat niet werkt wil je stoppen.” 

Onder het motto niets doen is geen optie, spant de corporatie zich in om continu het beste uit de markt halen. Ze heeft er vertrouwen in dat op deze wijze de doelstelling van 2023 wordt gehaald: het hele bezit op minimaal label B. De laatste stap naar energieneutraal is het moeilijkst. De vraag is hoe je die stap met technologische vooruitgang dichterbij brengt. Sweitser: "Dat blijven we actief onderzoeken."

Woon- en leefgedrag

Maar de technologische kant is er maar één. Het woon en leefgedrag van de bewoner bepaalt uiteindelijk of de oplossing tot een energieneutrale woning leidt. Het is bekend dat wanneer het comfort in de woning stijgt, ook het verbruik vaak toeneemt. Ook van opwekking van energie is dat bekend: wanneer mensen zelf energie opwekken, laten ze makkelijk het licht aan staan. Corporatie deltaWonen gaat actief het verbruik en gebruik van de nieuwe technologie monitoren. Dit doen we via een tablet die in de woningen aan de wand zal worden gehangen waarop in  één oogopslag de prestaties van de energieopwekking en verbruik zijn te zien. Hierdoor hoopt zij te bereiken dat bewoners bewuster met hun energieverbruik omgaan. Daarnaast voert deltaWonen regelmatig gesprekken met bewoners over de energie ambitie. Zij ontmoet steeds vaker mensen die zelf al ver zijn in hun wens energieneutraal te wonen. Soms zelfs verder dan deltaWonen kan faciliteren. Sweitser: "Maandag spreek ik een mevrouw die de op stapel staande renovatie wil aangrijpen om helemaal gasloos te wonen. Ik vind het een heel gezonde ontwikkeling dat we ook door onze huurders worden uitgedaagd."

Van het gas af

Ook deltaWonen wil het liefst van het gas af. Maar wet- en regelgeving, evenals een bestaande infrastructuur (gasleidingen) maakt dat ingewikkeld. Nu buigen Sweitser en zijn collega´s zich ook over de vraag hoe je de hele financiering kunt ombuigen. Sweitser: "De verhuurdersverheffing zou je in verduurzaming willen investeren, net als een deel van het financiële voordeel wat wordt behaald op de energierekening. Het moet leiden tot een misschien ietsje hogere vaste huur, lagere energiekosten en hierdoor een totale woonlast die lager ligt dan de huidige bedragen. Dan doen we direct wat aan de betaalbaarheid van huurwoningen, voor onze doelgroep van cruciaal belang." 

Event

Praat met Martijn Sweitser en anderen op het Renda event van 12 oktober in Zwolle. Deze bijeenkomst is in samenwerking met Renda partners Trebbe Bouw en deltaWonen georganiseerd en gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.

Reacties

Raymond Bouman - Van der Sluis 26 september 2017 08:52

Naar mijn mening, de beste inzet om bewustwording mee te geven en dit ook gemakkelijk inzichtelijk te hebben voor de eindgebruikers. Ben benieuwd naar de middelen die daarvoor worden ingezet. In ieder geval veel succes!

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren