Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Columns

NoM en de Serie van (g)een

“Ik stook niet voor het trapgat”, is een gevleugelde uitspraak van mijn vader als ik voor de zoveelste keer de deur tussen de verwarmde woonkamer en de onverwarmde hal niet sloot.

Mogelijk bevat het niet sluiten van deuren een erfelijke component. Mijn kinderen, Twan van 13 en Nila van 11 ontwikkelen zich tot op heden redelijk volgens de lijnen der algemene verwachting; rond hun eerste konden ze lopen en met een jaar of vier waren ze uit de luiers. Het sluiten van een deur is tot op heden te hoog gegrepen, waarbij ik tot vervelens toe de uitspraak van mijn vader uit de kast haal.

Bovenstaande ging door mijn hoofd nadat ik gebeld werd door een particuliere woningbezitter die op zoek was naar informatie over een enkele NoM-woning (onderdeel uitmakend van een rijtje). Via particuliere opdrachtgevers ontvangen wij zeer regelmatig aanvragen voor NoM-renovaties, allen op individuele basis. Ook bij veel professionele opdrachtgevers staat de Serie van 1 hoog in het vaandel. Ik begrijp deze wens, maar moet vaststellen dat een Serie van 1 bij NoM-renovaties niet haalbaar is.

Bij een NoM-renovatie wordt de isolatie van buitengevels en het dak opgewaardeerd tot circa het huidige Bouwbesluitniveau. Aanvullend wordt er veelal triple glas toegepast. De renovatie wordt in bewoonde staat uitgevoerd, met als uitgangspunt minimale overlast voor de bewoner, dus zo min mogelijk werkzaamheden in de woning. Dit is een belangrijke reden waarom de woning scheidende wanden niet verbeterd worden. Hierbij laat ik de financiële aspecten van een businesscase die zich toch al moeizaam laat sluiten en het ruimtebeslag van voorzetwanden buiten beschouwing.

Het niet verbeteren van de woning scheidende wanden is de achilleshiel van de NoM-propositie in een Serie van 1. Op het moment dat de temperatuur in de niet of matig geïsoleerde woning lager is dan in de NoM-woning zal er een warmtetransport vanuit de NoM-woning via de woning scheidende wand naar de niet of matig geïsoleerde woning ontstaan. Bewoners met enig verstand van fysica kunnen hier handig op inspelen door de thermostaat instelling net iets lager te doen dan de buren in de NoM-woning. Andere bewoners zijn hier misschien helemaal niet mee bezig en gaan lekker een paar weken overwinteren in Benidorm?met de thermostaat in de niet of matig geïsoleerde woning op 10 graden.

Daarbij komt, wie gaat er een prestatiegarantie afgeven op een businesscase die sterk afhankelijk is van het stookgedrag van de buren? Ik vrees dat dit een lastig verhaal wordt. Woningcorporaties en professionele vastgoedeigenaren moeten op basis van bovenstaande, waarbij ik esthetiek en efficiency buiten beschouwing heb gelaten, inzien de Serie van 1 los te laten bij NoM-renovaties.

Veel groter is de uitdaging om de miljoenen particuliere woningbezitters mee te krijgen in een seriematige NoM-renovatie. Een participatie van 100 procent per blok is vereist om bovenstaand probleem te voorkomen, want anders stook je niet voor het trapgat, maar voor de buren. Lokale initiatieven en vereniging op blokniveau zullen noodzakelijk zijn om tot seriematige oplossingen te komen. De corporatiesector kan hier voorop gaan: geen uitvraag voor NoM-renovaties in een Serie van 1.

Reacties

Jan Rijnbeek 30 november 2016 08:32

Goed dat dit lastige aspect in de realisatie van goede NoM woningen eens zo helder wordt neergezet. Nu meer samenwerken om er ook naar te handelen.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren