Log in
inloggen bij Renda
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Content / Columns

Factcheck

‘Ik heb de afgelopen drie jaar in de woningbouw meer zien veranderen dan in de dertig jaar daarvoor’. Het is een oneliner die ik nogal eens gebruik in mijn gesprekken met opdrachtgevers en adviseurs in de woningbouw.

Als ik deze stelling factcheck - hetgeen ik trouwens iedereen aanraad op regelmatige basis te doen met zelf gedeponeerde stellingen - kom ik tot de conclusie dat zij ‘grotendeels waar’ is, want:

  • De energietransitie naar een duurzaam gebouwde omgeving is definitief ingezet en maakt een exponentiele groei door.
  • Het aantal contracten met langdurige prestatiegaranties groeit gestaag ten opzichte van traditionele productgaranties.

Dit zijn echt positieve ontwikkelingen die zich de afgelopen jaren hebben voltrokken. Ondanks deze positieve ontwikkeling is het een feit dat ik al drie decennia geconfronteerd wordt met een slecht binnenklimaat in Nederlandse woningen. Dit geldt zowel voor nieuwbouwwoningen, waarvan een significant percentage niet aan de minimumeisen van het Bouwbesluit voldoet, als voor de bestaande bouw. Bijna iedere woningcorporatie is bekend met schimmelvorming rond de badkamer als gevolg van slechte ventilatie.

Hier ligt wat mij betreft een kans. Transitie naar een duurzame gebouwde omgeving moet meer zijn dan het switchen van kuub’s gas naar kilowatturen binnen een goed geïsoleerde schil. Er is een unieke kans om het binnenklimaat in onze woningen goed te regelen. Niet vingerwijzen binnen de keten, maar integrale oplossingen, geborgd door prestatiegaranties. Als in 2050 de laatste woning van het aardgas wordt ontkoppeld mag er maar één uitkomst van de factcheck op de stelling ‘Het binnenklimaat in onze woningen is slecht geregeld’ zijn: ‘volledig onjuist’.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren